Mesajı Okuyun
Old 14-04-2025, 12:59   #8
Av. Erdem Akçay

Alıntı:
Yazan Av. Musa TAÇYILDIZ
Meslektaşım; haklısınız ama bu durumu biraz daha çekişmeli anlaşmalı olarak değerlendirin. Defalarca yaptım ben, yapanları duydum, diğer meslektaşlar da yazmış zaten.

Size hak veriyorum ama esas olan tarafların iradesi olmalı; boşanma iradesi varsa bir çözüm bulunmalı. Diye düşünüyorum

Olması gereken konusunda aynı görüşteyim meslektaşım. Hatta boşanmanın da evlenme gibi idareye başvuruyla gerçekleşmesi gerektiği, tek eşin başvurusunun yeterli görülmesi düşüncesindeyim. Dava, boşanmanın ekleriyle ilgili olmalı.

Soruda anlaşmalı boşanma dendiği için yasaya atıf yaptım. Yoksa çekişmeli boşanma davasında tarafların katılmaları gerekmez şüphesiz. Yalnız çekişmeli davada davalının davayı ya da ileri sürülen vak'aları kabulü hakimi bağlamaz. Hakim boşanma nedenine ilişkin olguların varlığına vicdanen kanaat getirmelidir.

Özetleyecek olursak:

1- Dava türü anlaşmalı boşanma davası ise hakim tarafları bizzat dinlemelidir.
2- Çekişmeli olarak açılacak davanın, davalının avukatı duruşmaya katıldığı için, bir celsede sonuçlanması ve kabul edilmesi olasıdır.

Sayın @Toy Avukat, davayı çekişmeli olarak açmalı, davalı vekiliyle beraber hakimle görüşerek duruşmayı erkene aldırmalısınız. Ben protokol sunmazdım dava açarken.