Mesajı Okuyun
Old 13-04-2025, 20:15   #8
Osman Gümüşsoy

Sayın imsel Yargıtay 5. Hukuk Dairesinin vekâlet ücreti konusundaki son uygulamasını daha önce Yücel Kocabaş üstad ile yaptığımız yazışmadan aynen aktarıyorum:
“…İlk cevabım ,Yargıtay 5.HD.sinin yerleşen içtihatı ile, hukuki el atmaları "kamulaştırmasız el atma " kavramı kapsamında değerlendirdiği ve Anayasa Mahkemesinin Kamulaştırma K. Geçici 6. m.sinin 12 ve 13 fıkralarını iptal etmesi olgusuna dayanmakta idi. Bunun için , 04.11.1983 yılından sonraki hukuki el atmalarda da, kamulaştırmasız fiili el atma gibi nispi avukatlık ücretinin uygulanacağını yazmıştım.

Sonradan, Osman Gümüşsoy'un açıklaması üzerine, 5. HD.sinin son kararları ile vekalet ücreti konusunda fiili ve hukuki atma yönünden ayırıma gittiğinden haberdar oldum.

5.HD.si son kararları ile; 04.11.1983'den sonraki kamulaştırmasız fiili el atmalar hakkında Kamulaştırma K.da herhangi bir hüküm bulunmadığından Ek 4.m. 3.fıkrasının uygulanmayıp ilk cevabımda yazdığım gibi nispi vekalet ücretine hükmedileceğini ;
Hukuki el atmalar ise Kamulaştırma K. EK.1.m.de düzenlendiğinden, EK 4 m. 3. fıkra hükmüne bağlı olarak vekalet ücretinin maktu olarak uygulanacağını benimsemiştir…”

Bu nedenle kafanız hiç karışmasın lütfen. Süreç size bağlı gözüküyor nispi harç=nispi vekâlet ücreti; maktu harç= maktu vekâlet ücreti.Takdir sizin. Kolaylıklar dilerim.