12-04-2025, 05:02
|
#1
|
|
Tüketici Mahkemesinde açılan manevi tazminat davasında tüketici aleyhine karşı vekâlet ücreti
Merhabalar meslektaşlarım.
Tüketici mahkemesinde tüketici davacı tarafından açılmış bir manevi tazminat davası söz konusu. Bu dava, Yargıtayın 'manevi tazminat davalarında da hakem heyetine başvurulması gerektiği' yönündeki güncel kararından evvel açılmıştı. Salt manevi tazminat davası olduğu için, tarafımızca hakem heyetine başvuru olmadan açılan bir davaydı. Bu hususta güncel Yargıtay kararından önce herhangi bir Yargıtay kararı bulunmamakla birlikte birbiri ile çelişen Bam kararları mevcuttu. Güncel Yargıtay kararı nedeniyle davada tüm deliller toplandıktan sonra karar duruşmasında 'hakem heyetine başvuru yapılmadığı' gerekçesiyle usulden ret kararı verildi. Manevi tazminat davası 30.000,00 TL üzerinden ikame edilmişti. Tüketici aleyhine bu ret kararı ile birlikte 15.000,00 TL maktu vekalet ücretine hükmedildi.
Buna ilişkin bazı sorularım olacak;
- Öncelikle hükmedilen karşı vekalet ücretinin, tüketici mahkemesi olduğundan dolayı maktu değil; dava değerinin %16 'sı oranında nispi olan 4.800,00 TL olması gerekmez mi ? ( Bu doğrultuda bir tashih talebi gönderildi.)
- İkinci olarak, ben istinaf yoluna gitmek yerine tamamıyla süreci baştan başlatıp hakem heyetine başvuru ile başlayacağım; ancak hakem heyetine başvuru zamanaşımı süresini keser mi? Zira buradaki il heyetinin manevi tazminat taleplerinde kendi yetkileri dışında olduğu gerekçesi ile ret verdiğini biliyorum. Hakem heyetinden de alınacak bir ret kararı sonrasında benim tekrar dava açmamda süreden herhangi bir sorun olur mu? Çünkü 2 yıllık sürenin dolmasına 3 ay var.
- Üçüncü olarak, karar henüz kesinleşmemişken - derdest dosya mevcutken- hakem heyetine başvuruda herhangi bir sorun olur mu?
- Dördüncü olarak, usulden reddolan bu davada talep edilen manevi tazminat miktarını yeni yapacağım başvuruda artıracağım. Daha yüksek bir meblağ üzerinden açacağım. Bu hususta herhangi bir sorun olur mu?
|