Mesajı Okuyun
Old 09-04-2025, 14:02   #1
Av. A. İlke

Varsayılan Nafakanın Ödenmemesi-Şikayete Konu Edilebilecek Aylar

Meslektaşlarım merhabalar,

Müvekkil lehine ocak ayından itibaren her ayın 1-3 günlerinde ödenmek üzere nafakaya hükmedildi. Karşı tarafın ödemeye niyeti olmadığı için 8 şubatta icra takibi başlattık. 17 şubatta karşı tarafa tebliğ edildi. Takibe ocak ve şubat ayları nafaka bedellerini ekledik ve takip tarihinden itibaren işleyecek nafakaları da talep ettik. Karşı taraf ödeme yapmadığı için bu ayın 17'sinde icra ceza mahkemesinde şikayet yoluna başvurmayı düşünüyoruz ancak hangi ayları şikayet konusu edebileceğimizi bir türlü çözemedik. Bu konuyla ilgili sitede çok fazla konu inceledim ancak yine de tam bir cevap bulamadım.

Birikmiş nafakalar adi alacak hükmünde olduğundan ceza konusu olamıyor. Bu halde ocak ve şubat aylarını takibe konu ettiğimiz için bu aylar için cezalandırılmasını talep edemeyeceğiz gibi anladım. Ancak her aya ilişkin nafaka borcunun o ayın 17'sinden (tebliğ tarihi) başlayarak takip eden ayın aynı gününe kadar 1 ay zarfında ödenmesi gerekiyor. O halde 17 şubat ve 17 mart arasındaki 1 aylık süre hangi ayın nafaka borcuna ilişkin oluyor? Şubat olduğunu düşünüyorum ama aynı zamanda birikmiş nafaka sayıldığından da şikayete konu edemeyecekmişiz gibi oluyor. İşin içinden bir türlü çıkamıyorum.

Sonuç olarak 17 nisan tarihinde hangi aylara ilişkin olarak şikayette bulunabileceğiz? Bilgi verebilirseniz çok sevinirim kıymetli meslektaşlarım.