03-04-2025, 15:28
|
#2
|
|
Meslektaşım merhabalar;
Asgari tarımsal arazi büyüklüğü ve bölünebilirlik hadleri var. Bunları karşılıyor mu ?
Böyle bir ifraz yukarıda bahsettiğim durum hariç mümkün değil. Yapabileceğiniz tek şey; muhdesatın aidiyeti ve ardından ortaklığın giderilmesi davası dışında bir şey yapılamaz diye düşünüyorum.
Ancak şunu belirtmek lazım; ortaklığın giderilmesi davası mutlaka açılacak ise, bu davada da tüm paydaşların kabulü halinde muhdesatın hissedarlardan birine ait olduğu ve satışta bunun dikkate alınması yönünde hüküm kurulabiliyor.
YARGITAY
14.Hukuk Dairesi
Esas: 2016/ 9702
Karar: 2019 / 6708
Yukarıda açıklanan ilkeler gereğince somut olayda; dava konusu taşınmaz üzerinde bulunan ev ve su kuyusu hakkında davalılardan ... muhdesat iddiasında bulunduğundan, yukarıda yer alan ilkeler çerçevesinde mahkemece bu iddiaya karşı tarafların yeniden beyanları alınmalı, davalı ... tarafından gösterilen muhsedatların davalıya ait olduğunu kabul etmeleri halinde bilirkişiden ek rapor aldırılarak muhdesat oranlaması yapılmalı, tarafların itiraz etmesi halinde davalı ...'ya HMK'nın 165. maddesi uyarınca muhdesatın aidiyeti davası açması için süre verilmeli, dava açılması halinde sonucuna göre bir hüküm kurulması, açılmadığı takdirde o konuda uyuşmazlık yokmuş gibi davaya devam edilmesi gerekirken, mahkemece bu yönler üzerinde durulmaksızın eksik inceleme ile karar verilmesi doğru görülmemiş, hükmün bozulması gerekmiştir.
YARGITAY
14.Hukuk Dairesi
Esas: 2016/ 3288
Karar: 2018 / 8086
Somut olaya gelince; davalı ... 23.10.2013 tarihli celsede 115 ada 22 parsel sayılı taşınmazın kendisine ayrılan bölümüne fıstık, zeytin ağacı ve bağ diktiğini, bu muhdesatın kendisine ait olduğunu iddia etmiştir. Mahkemece yapılan keşif sonrası tanzim edilen 26.05.2014 tarihli bilirkişi raporu ile 115 ada 22 parsel sayılı taşınmazın 8000 metrekarelik kısmında fıstık, zeytin ağacı ve bağ bulunduğu, değerinin ise 240.000,00TL olduğu saptanmıştır. Mahkemece fıstık, zeytin ağacı ve bağın yer aldığı kısımlardaki muhdesat iddiası davanın tarafları olan paydaşlara sorulmalı, paydaşlar tarafından muhsedatların davalı ...'ya ait olduğunu kabul etmeleri halinde bilirkişiden ek rapor aldırılarak muhdesat oranlaması yapılmalı, tarafların itiraz etmesi halinde davalı ...'ya HMK'nin 165. maddesi uyarınca muhdesatın aidiyeti davası açması için süre verilmeli, dava açılması halinde sonucuna göre bir hüküm kurulması gerekmektedir. Mahkemece bu yönler üzerinde durulmaksızın eksik inceleme ile karar verilmesi doğru görülmemiş hükmün bozulması gerekmiştir.
|