Mesajı Okuyun
Old 29-03-2025, 12:30   #2
Öğr. Gör. Dr. Yunus Konbul

 
Varsayılan

Merhabalar,

Alanımla ilgili teknik değerlendirmem şu şekildedir:

1) 1998 yılında arsa sahibinin yükleniciyle imzaladığı kat karşılığı inşaat sözleşmesine göre 8 daire yapılacaktı ve 4’ü arsa sahibinin, 4’ü de yüklenicinin olacaktı. Arsa sahibi anlaşma gereği arsanın 1/2 hissesini yükleniciye devretmiş.

2) Yüklenici ruhsata aykırı olarak fazladan 3 daire daha yapmış ve bu sebeple doğal olarak iskân alamamış. Yani binada 8 normal ve 3 kaçak toplam 11 daire var.

3) Ancak daha sonra çıkan imar affıyla yapı kayıt belgesi alınarak bina yasal hale getirilmiş. Ancak kat mülkiyeti kurulamamış.

4) Taşınmaz tapuda hala “arsa” olarak görünüyor. Arsa sahibi de kat mülkiyeti kurulmasını istiyor.

5) Kat mülkiyeti kurulması için tüm hissedarların imzası gerekiyor. Ancak arsanın 1/2 hissesine sahip olan yüklenici vefat ettiği için bu yapılamıyor. Bu durumda 1/2 hisse şu an yüklenicinin mirasçılarına geçmiş durumda.

Buraya kadar doğru özetlemişsem, normalde yapılacak şey yüklenicinin mirasçılarıyla anlaşıp kat irtifakı veya kat mülkiyeti sözleşmesini imzalayarak işlemi tamamlamak olacaktı.

Ancak sorularım:

6) Sorunuzda “Taraflar bu kalan arsa payının devrini sağlamak istiyor” kısmını anlayamadım. Taraflar hangi kalan arsa payını, kime, hangi sebeple devretmek istiyor? Ve bunun için neden bir davaya ihtiyaç duyuluyor?

7) Ayrıca mevcut 11 dairenin malikleri halen sadece arsa sahibi ve müteveffa yüklenici olarak mı görünüyor, yoksa zaman içerisinde bu 11 daireden bazıları, “arsa hissesi üzerinden” başka kimselere de satıldı mı? Yani arsada hissedar yapısı şu an nasıl?

Bu bilgileri de paylaşırsanız ve 1-5 arası özet kısmında yanlış anladığım ve düzeltmeniz gereken kısımlar varsa, bunları da düzeltirseniz çok faydalı olur.

Saygılarımla,
Öğr. Gör. Dr. Yunus Konbul