Mesajı Okuyun
Old 24-03-2025, 16:32   #1
Toy Avukat

Varsayılan Boşanmada Mal Kaçırma Sebebiyle Tapu İptal Tescil Davası

Meslektaşlarım merhabalar, müvekkilin eşinin evlenmeden önceki tarihte satın almış olduğu bir arsa bulunmakta. Bu arsa üzerine müvekkil ve eşi evlilik tarihinden sonra iki katlı ev, ahır ve sair yapılar yaptırmışlar.

Boşanma davası açılmadan evvel davalı eş işbu taşınmazı mal kaçırmak maksadıyla akrabasına devrediyor. Normal şartlar altında davalı eşin hem 2002'den önce satın aldığı hem de evlilik birliği kurulmadan önce devraldığı taşınmazda müvekkilin hak iddia etme şansı yok. Fakat üzerinde yapılan ev ve ahırda tarafların ortak birikimi ve emeği kullanılmış. Dolayısıyla buralar için katkı payı alacağımız olduğu iddiasındayız.

Mal rejiminin tasfiyesi davamızda tedbir talebimiz reddedildiğinden tapu iptal ve tescil davası da açmayı düşünüyorum ama aklıma bir husus takıldı. Burada gerçek bir satışın olmadığı aşikar. Zira hem devir tarihi manidar, hem alıcı davalının kuzeni, hem yüksek ihtimalle para akışı yok hem de satmaya ihtiyaç yok. Fakat her ne kadar üzerine yapılan 2 katlı evde müvekkilin hakkı olsa da acaba mahkeme; mal ayrılığı döneminde, dahası evlenmeden önce alınmış taşınmaza karşı tapu iptal tescil davası açmamızda hukuki yarar yok diyebilir mi? Davamız reddedilir mi?

Müvekkili körü körüne kaybedilebilecek bir davaya sürüklemek istemediğimden araştırdım ama pek bir şey bulamadım. Foruma sormak istedim. Davayı hala açabileceğimizi ve kazanacağımızı düşünüyorum fakat meslekte yeni olunca aklıma takıldı kaldı garantiye almadan ilerlemek istemedim. Yardımcı olabilen olursa çok sevinirim. İyi akşamlar iyi çalışmalar diliyorum.