Mesajı Okuyun
Old 22-03-2025, 04:45   #4
Av. Yasin Yusuf Öge

 
Varsayılan

Değerli meslektaşlarım değerli cevaplarınız için teşekkür ederim olayı şu şekilde detaylandırabilirim:
Taşınmaz, müvekkilin dedesinden müvekkilin annesi ile birlikte dayısına ve halasına eşit şekilde intikal ediyor.Müvekkilin halası kendi hisselerini 1973 yılında müvekkilin annesine tapuda devrediyor. Yani bu devirden sonra müvekkilin annesinin taşınmaz üzerindeki payı 2/3 olup dayısının payı 1/3 oluyor.
Hissesini devreden müvekkilin halası ile dayısının eşinin isimleri aynı. Dayısı vefat edince mirasının bir kısmı eşine intikal ediyor. Ancak 1993 yılında taşınmaz üzerinde kadastro yapılıyor ve dayısının eşinin üzerine kaydolunması gereken taşınmaz hissesi isim benzerliğinden dolayı tapuyu 20 yıl önce devreden halasının üzerine kaydolunuyor.

Sonuç olarak aslında müvekkilin herhangi bir hak kaybı yok. Dayısının eşinin hakkı hatalı kadastro ile halasına geçtiği için dayısı ve dayısının eşi vefat ettiğinden dolayı dayısının çocukları hak kaybına uğruyor.

Bu durumda meslektaşlarım biz tapu iptali ve tescil davası açtığımızda aslında müvekkilin bir hukuki yararı yok çünkü yapılan bu yanlış kadastro müvekkilin hakkını gasp etmiyor. dayısının eşinin mirasçılarının hakkını gasp ediyor. Ancak müvekkil bu durumun kendisi de vefat etmeden düzeltilmesi talebiyle bize başvurdu.
Bu durumda (müvekkilin hakkı gasp edilmemesine rağmen) tapu iptal ve tescil davası açabilir miyiz? Açabilirsek buna ilişkin bir hak düşürücü süre var mı çünkü taşınmazın hatalı kadastrosu 1993 yılında yapılmış.
Bugün Tapu müdürü ile konuyu görüştüğümde kadastro kaynaklı hata olduğu için ve yapılacak düzeltme taşınmazın maliklerinde değişiklik yaratacağı için idari yoldan dava açılmadan düzeltmenin mümkün olmadığını söyledi.

2-Ayrıca bir sorum daha olacak değerli meslektaşlarım. Biz direkt taşınmaz üzerinde ortaklığın giderilmesi davası açsak davadan önce üzerine yanlışlıkla intikal eden hissedarlar arasında satıştan payımıza düşecek para hakkında hiçbir hak iddiamız yoktur paranın gerçek hak sahiplerine paylaştırılmasına rızamız vardır minvalinde bir sözleşme yapsak bu sözleşmenin bir bağlayıcılığı olur mu?

İlginiz için çok teşekkür ederim.