17-03-2025, 02:14
|
|
|
İzaleyi Şuyu ve Aile Şerhi Konulması
Eşimin ikinci eşiyim. Kocam aniden vefat etti. Tek çocuğum var şehir dışında yaşıyor. Tapuda arsa olarak görünen iki katlı evimiz var. İkinci kat eşimle evliliğimizde yapıldı. Eşimin üvey çocukları bana ve çocuğuma çok baskı yapıyor ben ölünce satın veya alt katı kiraya verin diyorum olmuyor. Hisselerini alalım diyoruz çok yüksek rakam veriyorlar. Ortaklığın giderilmesi davası için arabulucuya başvurmuşlar. Bir tek emekli maaşımla yaşıyorum bu evde düzenimi sürdürmek istiyorum. Şimdi belgeleri alıp tapuya gitsem aile konutu şerhi koydurabilir miyim ? Bu şerh evin satılmasına ve ortaklık davasına engel olur mu ? Yoksa bu şerhi koydurup sağ kalan eşe ev ve eşyanın özgülenmesi davası da mı açmalıyım ? Bu davayı açarsam mahkeme karşı tarafa kira ödememe karar verip şu para olacak der mi katkılarınız için teşekkür ederim. Ne yapmam lazım 60 yaşında ve mubtaç durumdayım.
Aynı zamanda oturmak istediğim ikinci katı eşim evliliğimizde yaptı. Ancak ben ev hanımıyım hiç sigorta kaydım yok. Katılma payı talep edebilir miyim? Bu davadan kesin sonuç alabilir miyim? Evin yapı kaydı yok ama yapılış yıllarını gösterebilecek bazı fiş fatura vb var. Katılma payı davası kaç yıl sürer yaklaşık olarak? Bu hakkımı elde eder davayı kazanırsam istemem halinde bu hakkımı öz çocuğuma miras bırakabilir miyim? Sağ olun.
|