11-03-2025, 18:45
|
|
|
Ehliyetsizlik Sebebiyle Tapu İptal Ve Tescil Davası
Meslektaşlarım iyi akşamlar, herkese kolaylıklar diliyorum. Müvekkilin annesi bunama rahatsızlığından muzdarip. 2008 yılında başta bu rahatsızlığı olmak üzere pek çok hastalığı sebebiyle engellilik raporu da düzenlenmiş. Diğer bir deyişle hastane kayıtlarında hastalığı resmi olarak görünüyor.
Kendisi 2018 yılında ise vefat ediyor. Bunun üzerine müvekkil yakın bir zamanda, annesinin 2015 yılında yeğenine vekalet verdiğini; işbu vekaletnameye bağlı olarak bahsi geçen kişinin müteveffa adına kayıtlı taşınmazları hayli düşük bir bedel üzerinden babasına devrettiğini öğreniyor. Annesinin bunama hastalığı kayıtlarla sabit olduğundan ve herkesçe bilindiğinden; devir işlemi ise vekaletnameyle ve vekilin babası lehine gerçekleştirildiğinden ehliyetsizlik sebebiyle tapu iptal tescil davası açmayı düşünüyordum.
Fakat sonradan tapunun yaklaşık 10 farklı kişiye devredildiğini ve sonraki maliklerin iyi niyetli olduğunu öğrendik. Konuyla alakalı araştırmalarımı yapacağım fakat genç bir avukat olduğumdan daha hızlı ilerleyebilmek adına gruba sormak istedim.
Davayı alacak davası olarak mı açmalıyım, belirsiz alacak davası olarak mı kısmi dava olarak mı talepte bulunmalıyım ya da gözden kaçırdığım ve bilmediğim farklı bir yoldan mı ilerlemem gerekiyor? Bunun dışında ehliyetsizlik sebebiyle tapu iptal tescil davasında zamanaşımı olmadığını biliyorum fakat alacak davası olarak ikame etmemiz halinde zamanaşımı süresi nedir? Cevaplayabilen, en azından püf noktalar hakkında aydınlatabilen olursa çok sevinirim. İyi çalışmalar dilerim.
|