Mesajı Okuyun
Old 03-03-2025, 16:37   #2
Av.CengizEge

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Balkesavukat10
Merhabalar meslektaşlarım, müvekkil şirket işçisi telefonda sözlü şekilde hesabımı kes işi bırakıyorum diyip işi bıraktı. Bu şirkette iş sözleşmelerinin neredeyse yarısı bu şekilde sona eriyor ve işçinin istifasını ispatlama konusunda sorun yaşıyoruz. Bu konuda değerleri tavsiyelerinizi talep ediyorum. Öncelikli olarak işçinin sözlü şekilde telefonda istifa ettiğini bir tutanağa bağlamak, tanıklar ile birlikte imzalamak, sonrasında belki noterden yazılı istifaya davet etmek gibi bir süreç izlenebilir mi? En sağlıklı yol nedir emin olamadım. Saygılar

Meslektaşım ilgili hususta benim tavsiyem sizin de değindiğiniz gibi ilk adım olarak işçinin bu beyanını tanıklar eşliğinde tutanak altına almanızdır(fesih aşamasında kullanmanıza gerek yok, olur da gerekirse diye elinizin altında bulunabilir.). Bu yeterli olmayacaktır çünkü burada mahkeme kararları işçi lehine yorum ilkesini benimsediğinden sebep işçiler farklı sebepler ileri sürerek dava aşamasında kendi lehlerine işleyecek şekilde olayı yeniden inşa edebilirler.

Olayın devamında devamsızlık tutanaklarını düzgün ve günü gününe tutmanız, fesih imkanı doğduğu tarih itibarıyla işçinin adresine işe davet yazısı göndermeniz ve akabinde bir süre daha bekleyerek iş akdini feshetmenizdir. İzleyebileceğiniz yollardan bir tanesi bu olacaktır. Bunun dışında ise yine devamsızlık tutanakları tutarak devamında iş akdini feshedebilirsiniz fakat süreç içerisinde işçinin haklı nedenle fesih ihtarnamesi göndermiş olma ihtimalini, istirahat raporu almış olma ihtimalini vs. de değerlendirdiğiniz vakit ilk yol her zaman daha garanti bir yol olacaktır.