Değerli meslektaşımız TAÇYILDIZ, olabileceği yazmış. Ben de neden olmaması gerektiğini yazayım
Çekişmeli boşanma davasında hakim ikrarla bağlı değildir. Boşanma nedenini araştırmak ve boşanmaya karar verebilmek için bu nedenin TMK m.166'da açıklanan şartlara uygun olduğuna kanaat getirmek zorundadır. Davacı da bu nedenini ispat etmek zorundadır. Aksi halde, TMK m.166/2 hariç, boşanmaya karar verilemez.
İstanbul'daki mahkemeler için çekişmeli boşanma davası en az 2 duruşma sürer. Bu da en iyi ihtimalle 8-9 ay demektir. Tek celsede, hele de dosyayı öne alarak işlem yapılabilmesi için tarafların ünlü olmaları gerektiğine dair bir düzenleme var galiba ama mevzuattaki yerini bilmiyorum. Böyle bir düzenleme olmasa Beykoz'da çekişmeli boşanmalar 2 günde bitmezdi.
Dolayısıyla müvekkile, hakim istemedikçe bu davanın 1 yıl dolmadan bitmeyeceği, sonuçta kabul kararı alınmasının garanti olmadığı hususları iyi açıklanmalı. Riski kabul etmeyen müvekkille yola çıkmak doğru olmayacaktır.
Çekişmeli boşanma davasında sulh protokolü olmaz. Mal rejiminin tasfiyesi de isteniyorsa, bunun için ayrı dava açılmalıdır ya da aralarında anlaşabilirler.