28-02-2025, 12:47
|
|
|
Zamanaşımına Uğramış Kambiyo Senedi
Merhaba meslektaşlarım,
14.10.2021 düzenleme tarihli, 31.12.2021 vade tarihli 150.000,00TL bedelli bir adet bono mevcut. Bu senet kapsamında daha önce icra takibi olmaksızın kısmi ödeme yapılmış ancak bakiye 65.000,00TL bedel kalmış.
Senette 3 yıllık zamanaşımı süresi geçtiği için bakiye alacağı icra takibine konu ederken birkaç soru kafama takıldı.
1- İcra takibini kambiyo senetlerine mahsus haciz yolu olarak değil genel haciz yolu olarak yapmam gerekiyor diye düşünüyorum doğru mudur?
2- Bu takip 3 yıldan sonraki 1 yıl içinde açılacağından ötürü olası itiraz halinde TTK 732 kapsamında sebepsiz zenginleşme konulu bir itirazın iptali davası açacağız diye düşünüyorum doğru mudur?
3- Senette zamanaşımı süresi geçtiği için kambiyo senedi vasfını yitirdiğinden yazılı delil başlangıcı niteliğinde olacaktır bunu da biliyorum ancak bu halde alacak için uygulanacak faiz oranı ne olacaktır? Taraflar tacir olduğundan yine reeskont avans olarak takip tarihinden itibaren faiz işletilecek diye düşünüyorum ancak emin değilim.
Bilgisi olan meslektaşlarım cevap yazabilirse çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler.
|