Mesajı Okuyun
Old 26-02-2025, 10:52   #3
Gurme Avukat

Alıntı:
Yazan Av. Musa TAÇYILDIZ
Meslektaşım iyi günler.

1- Veraset ilamı almak mirası kabul anlamına gelmez. Mirası kabul ettiklerine dair işlem yapılması gerekir. İntikal yapılması, bankadaki paranın çekilmesi gibi.

2- mirasın kabul tarihinden sonra gerçekleştirilen vergi tarh ve tahakkukuyla beraber doğacak vergi borçlarından mirasçılara gidilir, payları oranında ödeme istenir.

3- Şirketin ihyası konusuna biraz ihtiyatlı yaklaşmak lazım; zira ihya ettiğinizde geriye dönük beyannameler verilmemesi vb sebeplerle vergi daireleri sıkıntı çıkarıyor, MTV dışında başkaca vergi borçları ve cezaları çıkması ihtimali de var. Ölümle müdürlük sona erdiğine göre; çok yüksek değilse MTV'leri ödeyip kurtulmak daha makul geliyor bana.

Meslektaşım değerli cevaplarınız için teşekkür ederim. Şu ana kadar ki tüm MTV borçları mirasçılar tarafından ödendi. Ancak bizim sorunumuz araca ilişkin halen MTV borcu çıkmaya devam etmesi. 2025 yılına ait MTV borcunun 2. taksidinin henüz vadesi gelmedi ancak dediğinizden hareketle ileriki borçlardan da sorumlu olacak mirasçılar. Vergi dairesinin şirket ortaklarına mı yoksa şirket müdürüne mi gideceği hususu idarenin insafına kalmış. Vergi dairesi, limited şirkete yeni müdür görevlendirilmeden eskisinin kaydının kapatılmayacağını söylüyor.

Bu durumda yapılabilecek 2 ihtimal görüyorum.
1- İhya davası açıp limited şirket ortaklarından birinin şirket müdürü olarak görevlendirilmesini, bununla ilgili ilan ve tescil işlemlerinin yapılmasını talep edeceğim. Böylece yeni müdür kaydı yapılıp, müvekkilin babasının şirket müdürlüğü kaydının kapatılmasını sağlayabilirim.
2- Söz konusu kayıp aracı trafik tescilde kayıp olarak girişi yapıldı. Ancak şirket ticaret sicilden silindiği için noter sisteminde şirketi göremiyor; bu yüzden aracın trafikten çekildiğine ilişkin belge alınamıyor. Yine ihya davası açarak aracın trafikten çekilme işlemleri konusunda murisin mirasçıların görevlendirilmesini talep etmeyi düşünüyorum. Ancak bu şekilde ki talep hukuka uygun mudur o konuda da kesin bilgiye sahip değilim. Sizin bu konudaki düşüncelerinize de duymayı çok isterim.