Mesajı Okuyun
Old 19-02-2025, 13:00   #1
Horae

 
Varsayılan Anlaşmali Boşanma Protokolüne Uyulmamasi Halinde Uyuşmazliğin çözümünde Borçlar Hukuku Hükümleri Mi Aile Hukuku Hükümleri Mi Uygulanmalidir ?

Merhaba Meslektaşlarım,

Anlaşmalı boşanma protokolüne uyulmadığı için, alacak davası açmış bulunmaktayım.
Söz konusu anlaşmalı boşanma protokolü, boşanma kararını veren aile mahkemesince onanıp hükme esas alındığı için, anlaşmalı boşanma protokolünden kaynaklanan alacağımızı da Aile Mahkemesinden talep ettik.
Söz konusu protokole göre dava konusu taşınmaz satılarak kredi borcu kapanacak kalan tutar da taraflar arasında eşit olarak paylaşılacaktır. Taşınmaz satılana kadar da kredi borcu taraflarca ödenecektir.
Fakat taşınmaz boşanmanın üstünden 5 yıldan fazla zaman geçmesine rağmen karşı tarafça satılmamış, satılması yönünde girişimde dahi bulunulmamıştır.
Taşınmazdan bu süre zarfında oturmak ve kiraya vermek suretiyle tek başına yararlanan davalı olmuştur. Zaten taşınmazın kira geliri bir süre sonra, taşınmazın aylık kredi taksidinin üstünde bir gelir getirmeye başlamıştır.
Böyle bir durumda mahkeme nasıl bir hesaplama yoluna gidecektir merak etmekteyim. Taraflar arasındaki ilişkiye borçlar hukuku hükümlerini uygulayarak, taşınmazın dava tarihindeki değerinden ödenen kredi miktarını düşürerek bir hesaplama mı yapacaktır,
yoksa boşanmadan sonra kredi ödemeleri kimin ödediğini dikkate alarak ve taşınmazın karara en yakın tarihteki değerini esas alarak mal rejiminin tasfiyesinde olduğu gibi oransal bir hesaplamamı yapacaktır? Uygulamada böyle bir durumla karşılaşan meslektaşımız olduysa tecrübesini benimle paylaşmasını rica ederim.