Mesajı Okuyun
Old 06-02-2025, 20:53   #1
Av.Yalçın Berk AKGÜNEŞ

Varsayılan Mal Ayrlılığı Sözleşmesine Rağmen Değer Artış Payı Davası

Merhaba meslektaşlarım. Müvekkil mal ayrılığı rejimi ile evlenmiş nitekim evlenmenin hemen öncesi ve evlendikten sonra eşinin evlerinde yaşamaya ilişkin aldıkları karardan ötürü müvekkil ilgili evin dışı ve iç peyzajında bir çok yenileme yapmış. Yapılan harfiyat ile evin değeride pek ala artmış.

Müvekkilin eşi harfiyatlar sonrasında boşanmak istemiş. Boşanma sebebiyle müvekkil evde yapmış olduğu harfiyat ve peyzajın ödemelerini talep etmekte. Mal ayrılığı sözleşmesinde zilyet eşyaların iadesi mümkün değilse ispatı halinde talep edilebileceği yazmakta.

Sorum şu meslektaşlarım:
1)Müvekkil ev hakkında yaptığı harcamaların iadesini alabilir mi?

2) İade alamadığı taktirde Değer Artış Payı alabilir mi?

3) Benim yaptığım araştırmalar sonucunda yargıtayın emsalleri alabildiği hususunda yanıtlar vermekte ve bahsedilen dava türü emsallerle oluşturulmuşsa da elde ettiğim emsal veriler 2002 öncesine dayanmakta. 2002 öncesi evliliklerde yasal mal rejimi; mal ayrılığı rejimi olarak uygulandığından ötürü bu tarz davalar çok olmuş. Lakin 2002 sonrasında bu evlilik rejimi ile evlenen bireylere ait bir emsal bulamadım. Bu hususta piyasadaki kitapları inceledim ancak bilen değerli meslektaşların cevaplarını beklemekteyim.