06-02-2025, 17:02
|
#4
|
|
1.İntifadan men bildiriminin yapılması şekle bağlı değildir. Hisseli taşınmazdan yararlanma isteği ile diğer ortağın payını aşan yerden elini çekmesi talebi, açılan bir dava bu arada vasiyetin iptali davasında da ileriye sürülebilir.
2.Bununla beraber, TMK m.995,8.3.1950 T.22/4 sayılı İçt.Brl.Kararına göre ecrimisilin iki unsuru birincisi davalının haksız olması ikincisi kötüniyetli davranmasıdır. Bu iki unsur bir arada gerçekleştiğinde ecrimisil sorumluluğu doğabilir. Somut olayda, vasiyetname hükmünü miras bırakanın ölümü ile gösrerir.Vasiyetnamenin ipteli davasındaki karar kurucu olmayıp açıklayıcı niteliktedir.Kullanan mirasçı taşınamzı vasiyete dayalı olarak kullandığını savunabilir. Bu yönden vasiyetnamenin iptali kararı kesinleşinceye kadar , taşınmazı kullanan mirasçının haksız olduğu ve kötüniyetli davrandığı söylenemeyeceğinden , kendisinin intifadan men edilip edilmediği bence önem göstermez.
3. Vasiyetname ile mirastan men edilen mirasçı ancak ,vasiyetnamenin iptaline dair kararaın kesinleşmesinden sonraki dönem için oluşan şartlara göre ecrimisil talebinde bulunabilkir. Diye düşünüyorum.
|