04-02-2025, 10:56
|
#2
|
|
1.MÖHUK m.50 ve 58 m.ne göre ; ancak yabancı mahkeme ilamlarının tenfiz veya tanınması talep edilebilir. Evliliğin nüfusa tescili ise idari bir işlemdir. Dolayısı ile evliliğin tanınması ismi ile bir dava adli yargıda açılamaz.Evliliğin tescili idari işlem olmakla, yurt dışında gerçekleşen evliliğin Türkiyedeki nüfus kayıtlarına tescili Nüfus Hizmetleri Uygulama Yönetmeliği m.25'e göre , yurt dışı temsilciliğimiz veya Türkiye'de Nüfus İdaresince yapılır.
2. Yabancı Mahkemenin boşanma ilamı için tanıma ve tenfiz yoluna başvurulması yada Nüfus Hizmetleri K.m.27/A'ya göre doğrudan Nüfus İdaresine başvurulması gerekir.
3. HGK son içtihatı ile, tasfiye davalarındaki 10 yıllık zamanaşımı süresini yabancı mahkeme ilamının kesinleşme tarihinden başlattığına göre, tanıma ve tenfiz davasından önce de(ya da sorudaki gibi aynı zamanda) mal rejiminin tasfiyesi davasının açılabileceğini düşünüyorum. Bu durumda tasfiye davasınına bakan mahkemeden tanıma ve tenfiz davasını yada 27/A m. göre idari tescil işlemini bekletici neden yapması talep edilebilir.
|