20-01-2025, 21:32
|
#2
|
|
Meslektaşım,
İşe iade davasının kesinleşmesi diğer davalardan biraz farklı. Zira işçi işe başlamak için başvurmazsa, işveren kesinleşen hükümden sorumlu olmuyor(İş Kanunu m.21/6). İşe başlamak için başvurulmazsa, işe iade davasına konu fesih geçerli hale geliyor.
1- Karar kesinleşmeden yargılama gideri ve bunu içeren vekalet ücretinin takibe konu edilmesini engelleyen bir hüküm bilmiyorum. Ancak işçi işe başlamak için başvurmazsa işveren bunlardan da sorumlu olmayacağına göre, işe başvurudan sonra bunların talep edilmesi daha yerinde olacaktır.
2- Gerekçeli karar taleple tebliğe çıkarılır. Karar kesinleştiğinde ise mahkeme, bu dava türüne özgü olarak talebe ihtiyaç duymadan gerekçeli kararı kesinleşme şerhiyle beraber tebliğe çıkarmalı. Bunu yapmaz kalemler. O yüzden davacı talep etmeli. Davacı kesinleşme şerhini tebliğ alınca 10 günlük süre başlar. İşçinin işe başlamak için başvurusu ancak kesinleşmenin tebliği ile gündeme geliyor. Bundan önceki başvurular geçersiz sayılmalı(21/6). Madde tebliğ dediğine göre, öğrenme ile süre başlamaz.
3- Boşta geçen süre ücretinden davalının sorumlu tutulabilmesi için işçinin işe başlamak için başvuruda bulunması gerekir. İşe başvuru gerçekleşince artık işverenin bir aylık süresini beklemek gerekmez. Zira işe başlatsa da başlatmasa da boşta geçen süre ücretini ödemesi gerekli.
|