12-01-2025, 00:34
|
|
|
Ortaklığın Giderilmesi - Muhdesatın Aidiyeti - Fiili Taksim/Kaçak Yapı
Merhaba üstatlar.
Davalı vekili olarak takip ettiğim "Ortaklığın Giderilmesi" konulu davada davaya konu parsel "Tarla" vasıflı, İstanbul ili, Esenler ilçesinde bir taşınmaz.
Parsel içerisinde müvekkilimin 1994 yılından beridir maliki olduğu bir bağımsız bölümü mevcut. Yapıya ilişkin herhangi bir kayıt yok fakat abonelikler bağlatılmış, kira gelirleri vergi dairesine beyan ediliyor ve yakın tarihte aynı binada bir daire satışı yapılmış. (Arsa payında hak sahibi ve 256 metrekarede 4,5metrekare payı mevcut)
Ortaklığın giderilmesi satış suretiyle istenilmektedir. Burada sorun yaşadığım kısım ise;
Tarla vasıflı taşınmazda bulunan binada müvekkil 2. kattaki dairenin maliki. Bunun tek ispatı 1994 tarihinde müteahhit ile imzalanan ve adi yazılı olarak düzenlenen Daire Satış Sözleşmesi. Ön tarafında şahit ve tarafların imzası ile birlikte yalnızca "..... parselde bulunan .... binasının 2. katı ......'ya .... bedel ile satılacaktır/satılmıştır.
Arka sayfada ise ödeme planı ve belirtilen paraların ödendiğine ilişkin tarafların imzası mevcuttur. Ayrıca bir de şahit imzası mevcut.
Fiili taksimin tam olarak yapıldığı, tüm paydaşların kendi paylarında malik olduğu ve herhangi bir taşkınlık olmadığı, taşınmazın zaten bina olduğu ve bağımsız bölüm olarak fiiliyatta ayrıldığını hakime ifade ettim burada niyetim ortaklığın giderilmesinin reddini sağlamaktı fakat hakim "Muhdesatın aidiyeti" davası açmamız için kesin süre verdi.
Kaçak olarak gözüken, fiili taksimin mevcut olduğu taşınmaza ilişkin olarak bu davayı açmamda hukuki yarar olup olmadığını kafamda bir türlü oturtamadım.
Müvekkil binayı yapan kişi veya daireyi inşa eden kişi değil. Yalnızca satış yoluya almış akabinde tarla tapusunda kendisine arsa payı teslim edilmiş.
Davayı açmasam da hakim keşif ile fiili taksimi belirleyebilir veya her halükarda satışına karar verecek ise de taşınmazın değerlemesini yaptırtacaktır. Buradaki en büyük sıkıntı müvekkilin ve diğer daire sahiplerinin paylarının 5/256 olması. Müteahhit ve altsoylarının payları ise %50'den fazladır.
Görüş ve önerileriniz önemlidir. Değerli vaktinizi ayırdığınız için şimdiden teşekkürler.
|