|
|
|
|
1- 1 Nisanda yenilenen kira sözleşmelerinde 3 nisan günü TUİK tarafından açıklanan Mart ayı 12 aylık ortalama endeksine göre artış yapılır.
2- Belirttiğiniz artış şartının olduğu bir sözleşmede öncelikle (ÜFE + TÜFE) / 2 formulünü hesap eder ve sonucu bulursunuz. Sonra TÜFE 12 aylık ortalamalara göre artsaydı ne olurdu onu da hesaplarsınız. İlk bulduğunuz sayı ikinci bulduğunuz sayıdan küçükse ilk sayı esas alınır, büyükse ikinci sayı esas alınır. (Gerekçe: BK 344 gereğince taraflar yasal artış şartı olan TÜFE'nin altında bir artış şartı belirleyebilir ama üstünde belirlerse, TÜFE geçerli olur kuralı nedeniyle)
|
|
 |
|
 |
|
Çok teşekkür ediyorum cevabınız için, çok sağ olun. Peki elinizde buna ilişkin emsal bir Yargıtay kararı var mı acaba ya da bilirkişiler bu şekilde mi hesaplama yapıyor? Mesleki kıdemim çok olmadığı ve ilk birkaç dosyamdan biri olduğu için tedirgin oldum. Bir de şunu merak ediyorum, örneğin 3 aylık kira bedeli ödenmedi ve artışla beraber yeni kira bedelinin aylık 10.000₺ olduğunu hesapladık. 30.000₺ üzerinden ekstra olarak faiz vs. talep etmeden takip başlattık ve takibe itiraz edildi. Yenilenen dönemde aylık kira bedelinin 9.500₺ olduğu bilirkişi raporuyla ortaya çıkarsa bu durumda takibin iptaline mi karar veriliyor, yoksa doğru kira bedeli üzerinden yeni bir takip talebinde mi bulunmak gerekiyor, vekalet ücreti ödememiz gerekiyorsa bu miktar ne kadar oluyor? Vakit bulur da yardımcı olursanız çok sevinirim. İyi çalışmalar diliyorum.