 |
Alıntı: |
 |
|
|
 |
Yazan Av.Nadir GÜLGEÇ |
 |
|
|
|
|
|
|
Kiralananın el değiştirmiş olması nedeniyle yeni malik C ise tahliye taahhüdü geçerlidir. Yok eğer el değiştirme durumu yoksa taahhüt geçersizdir. Zira, tahliye taahhüdü kiraya verene yönelik yapılan bir irade açıklamasıdır. Kiraya veren durumunda olmayan üçüncü kişilere yönelik taahhüt geçersizdir.
Bir de şu husus var:
Borçlar Kanunu'ndaki tahliye taahhüdüne ilişkin hüküm Anayasaya aykırıdır. Hakimi bu konuda ikna edebilirseniz, Anayasa Mahkemesinin bu hükmü iptal edeceği kanaatindeyim.
|
|
 |
|
 |
|
Yanıtınız için teşekkür ederim, el değiştirme durumu söz konusu değil.
TBK m. 352/I
“Kiracı, kiralananın teslim edilmesinden sonra, KİRAYA VERENE KARŞI, kiralananı belli bir tarihte boşaltmayı yazılı olarak üstlendiği hâlde boşaltmamışsa kiraya veren, kira sözleşmesini bu tarihten başlayarak bir ay içinde icraya başvurmak veya dava açmak suretiyle sona erdirebilir”. hükmüne istinaden sizinle aynı fikirdeyim. Kanun lafzının açık olduğu kanaatindeyim.
Zira maddede "kiraya veren" olarak yer alsa da geniş yorumlasak dahi malik de bu kapsamda yer alacaktır ancak kanun hükmünün 3. kişileri kapsamadığı açık. Elimi güçlendirecek bir emsal karar bulamadım ama umarım kanun maddesinin yorumlanması yeterli olur.