Mesajı Okuyun
Old 23-12-2024, 10:13   #1
hukuki_mülahazalar

 
Varsayılan Taşınmaz satış sözleşmesini imzalayan ile mülkiyet sahibinin farklı olması

Merhabalar meslektaşlarım,

Sorum şu, müvekkil inşaat firmasından temelden bir daire alıyor. Buna ilişkin taşınmaz satış vaadi sözleşmesini müvekkilin kızı yapıyor hatta parayı da kızı kendi hesabından gönderiyor. Daha sonra inşaat firması tarafından taşınmaz, müvekkil olan annenin üzerine devrolunuyor. Firmanın belirttiği tarihlerde inşaat bitirilemiyor. Biz de şu an sözleşmede yer alan cezai şartı ve mahrum kalınan kira bedellerini talep ettiğimiz bir dava açacağız. Ancak belirtiğim gibi daire anne üzerine fakat firmayla sözleşmeyi kızı yapmış yani sözleşmeye göre cezai şartın alacaklısı kızı. Ancak daire annenin üzerine olduğu için davayı anne için açmalıyız diye düşünüyorum neticede kiradan mahrum kalan maliktir, doğru mu düşünüyorum? Sözleşmeyi kızının yapmış olması sorun teşkil eder mi?

Burada kızını annesinin temsilcisi gibi düşünerek yani temsilci sözleşmeyi imzalamış işlemleri yapmış neticede taşınmaz anne üzerine devredilmiş diyerek anne adına davayı açabilir miyiz, temsil sözleşmesinde yazılı bir sözleşmeye gerek yok sonuçta. Anne temsilci işlemine onay vermiş, taşınmazı devralmış.

Veya ikinci bir yol olarak, kızı ile annesi arasında geriye dönük bir alacağın devri durumu yaratsak ve kızı sözleşmeden doğan alacaklarını annesine devretmiş olsa (mahrum kalınan kira ve cezai şart), yani davayı yine anne adına açsak doğru olur mu?

Cevap veren meslektaşlara çok teşekkürler.