18-12-2024, 19:30
|
#2
|
|
1.Aracın kendisine ait olduğu şeklindeki iddiayı ortaklığın giderilmesi davasını gören Sulh Hukuk Mahkemesi çözmez. Görevli Asliye Mahkemesinde dava açması için talepçiye süre verir ve iddiayı bekletici neden olarak kabul eder.
2. Araçları trafiğe tescili işlemi Trafik Birimince idari işlem olarak yapıldığından adli yargıda kaydın iptali istemli dava açılamaz. Ancak aracın mülkiyetinin kendisine aidiyetin tespiti hakkında dava açılabilir ve alınacak tespit kararı ile Trafik Birimine başvurularak iptal ve tescil sağlanabilir.
3. Trafik K. m. 20/D 'ye göre, trafikte kayıtlı araçların devirleri Noterlikçe düzenlenen resmi senet ile yapılabilir. Bunun için açılacak tespit davasında davasında resmi belge aranır. Sadece taksitlerin ve verginin ödenmesi yetmez tüm bedelin ödendiği ve aracın zilyetliğinin fiilen teslim edildiğinin resmi belge ile ispatı gerekir. Yazılı belge varsa inançlı işlem ispat edilebilir. Aksi halde ödemeyi yapan sebepsiz zenginleşme hükümlerine göre verdiğini geri isteyebilir.
YARGITAY 4. HD. 16.10.2000 T. 2000/5716 E.2000/8752 K.)
Dava konusu traktör trafik sicilinde tarafların ortak miras bırakanı adına kayıtlıdır. 2918 Sayılı Karayolları Trafik Yasası'nın 20/D maddesi uyarınca Trafikte kayıtlı araçların satış ve devirleri ancak resmi yoldan yapılırsa geçerlidir. Davacı, davalıların miras paylarını bedelleri karşılığı devir aldığını iddia etmişse de bu devir resmi noter sözleşmesi ile olmadığına göre 2918 Sayılı Yasa karşısında geçersizdir. Resmi olmayan satışa dayanılarak trafikte kayıtlı araç üzerinde hak iddia edilemeyeceğinden davacı ancak ödediğini geri isteyebilir. Bu nedenlerle davanın reddine karar vermek gerekirken yazılı şekilde kabul edilmiş olması bozmayı gerektirmiştir.
|