Mesajı Okuyun
Old 15-12-2024, 23:37   #5
Furkan Terzioğlu

Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulunun yapmış olduğu toplantıda aldığı kararın idari para cezasına ilişkin birel işlemin hazırlık işlemi olduğunu, bu sebeple tek başına icrai niteliğinin olmadığını ve dava konusu edilemeyeceğini düşünüyorum ancak bu çok üstünkörü bir tespit eğer toplantı kararı sadece idari para cezasına ilişkin birel işlemin kurulmasına yönelik tespitler içermiyorsa dava edilebileceğini düşünüyorum. Toplantı kararının içeriği önem arz ediyor.

Sulh Ceza Hakimliğine yaptığınız itirazda toplantı kararının celbini talep ettiniz mi? veya Hakimlik re'sen bunu celp etmedi mi?

Dava açma süresi konusunda bahsettiğinize birebir benzer bir davam olmuştu. İlk işlem (sizin olayınızda toplantı kararı) tarafımıza tebliğ edilmemişti ve içeriğinden habersizdik ancak ilk işlemi dayanak alan ikinci işlem (sizin olayınızda idari para cezasına ilişkin birel işlem) tarafımıza tebliğ edilmişti. İkinci işleme dava açma süresi geçtikten sonra ilk işlemi Bilgi Edinme Hakkı Kanunu uyarınca elde ederek ikinci işleme dava açmıştım. Süre ret kararı verildi. Kanun yolunda sürelerin yazılı bildirim tarihinden itibaren başlaması gerektiğini, ikinci işlemin sadece atıf yapması nedeniyle dava dilekçesinde argüman oluşturabileceğimiz veri vermediğini, her ne kadar ikinci dilekçe hakkımız olsa da idarenin cevap vermemesi halinde bunu kullanmamızın mümkün olmadığını, idari işleme karşı davayı sağlıklı bir şekilde ikame edebilmek için dayanak işleme ulaşmamız gerektiğinden vs. bahsetmiştim ama yine ret almıştım.