|
Sayın Furkan Terzioğlu ve Sayın Yücel Kocabaş üstatlarım,
Öncelikle yanıtlarınız için çok çok teşekkür ederim.
Yanıtlarınızdan, sorumu kısa tutmaya çalışırken bazı önemli detayları belirtmeyi atladığımı fark ettim. Şöyle ki,
Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu, 2024 yılının Temmuz ayında toplanıyor ve yaklaşık 50 tane şirkete idari para cezası verilmesine dair bir karar alıyor. Bugüne dek, söz konusu karar bize tebliğ edilmedi ve biz kararın içeriğini görmedik. Anılan bu karar üzerine, Ekim 2024'teyse, bize, anılan toplantıda alınan karara atıfta bulunulan bir idarî para cezası düzenleniyor ve ceza tebliğ ediliyor. Bu itibarla, ben, bugüne kadar, ortada 2 tane ayrı işlemin mevcut bulunduğunu düşündüm (bu düşüncem hatalıysa lütfen belirtiniz).
Bize tebliğ edilen idari para cezasında, sulh ceza hakimliğine itiraz etmemiz gerektiği belirtiliyordu ve biz, sorumda bahsettiğim gibi, şuan, esastan red kararını veren ilk sulh cezayı takip eden numaralı sulh ceza hakimliğine başvurmuş durumdayız. Eğer bu da aleyhimize sonuçlanırsa, kanun yararına bozmaya başvuracağız.
Fakat dediğim gibi, ben ortada 2 ayrı işlem olduğunu düşündüğüm için, acaba söz konusu dayanak işleme karşı yapılabilecek bir şey vardı da süresini kaçırdım mı diye endişe içindeyim. Bu endişeye kapılmamın nedeni de şu: Danıştay'ın, hem haksız fiyat değerlendirme kurulunun bir araya gelerek birçok şirket için idari para cezası kesilmesine karar verdiği işlemin hem de bu işleme dayanılarak davacı şirkete kesilen idari para cezasının iptalinin birlikte talep edildiği davalarda, dayanak işlem için Danıştay'da dava açılması, idari para cezası içinse sulh ceza hakimliğine başvuruda bulunulması gerektiğine dair kararları mevcut (örneğin, Danıştay 2. Dairesi, 2021/18409 E, 2021/3659 K). Yalnız şunu da eklemek isterim ki, anladığım kadarıyla Danıştay'ın da bu konuda kafası karışık. Zira, az evvel künyesini paylaştığım karara çok çok yakın tarihli ve hem haksız fiyat değerlendirme kurulu yönetmeliğinin birkaç maddesinin hem de haksız fiyat değerlendirme kurulunun toplanıp birçok şirket için idari para cezası düzenlenmesine karar verdiği işlemin birlikte iptali için açılan bir dava hakkındaki kararında (Danıştay 2. Dairesi, 2021/18107 E, 2021/4964 K), yönetmeliğin ilgili hükümlerinin iptali için Danıştay'da dava açılması gerektiği, buna mukabil, kurulun toplanıp birçok şirket hakkında idari para cezası kesilmesine karar verdiği kararın iptali içinse sulh cezaya gidilmesi gerektiği ifade olunuyor.
|