15-12-2024, 14:23
|
|
|
Vergi Açılışı
Öncelikle merhaba,
27 Kasım tarihinde il barosuna yeniden kayıt olmuş bir avukatım. Önceden bir vergi açılışı yapmamıştım.
Hâlihazırda kendime ait bir ofisim yok ve çalışmaya başlamadım.
Ocak 2025 itibariyle de bir ofiste ücretli avukat olarak çalışmak üzere iş arayacağım.
TBB'nin Avukatların Vergilendirme Rehberi (2024) başlıklı kitapçığında "Ruhsat almış avukatlar işe başlama tarihinden itibaren 10 gün içinde interaktif vergi dairesi üzerinden elektronik ortamda ya da ilgili vergi dairesine kâğıt ortamında işe başladıkları vergi idaresine bildirmekle yükümlüdürler." şeklinde bir ibare var.
Avukatlık Kanunu'nda ise "Her avukat, levhaya yazıldığı tarihten itibaren üç ay içinde baro bölgesinde bir büro kurmak zorundadır." (m.43) düzenlemesi yer almakta.
Bir meslektaşa ve bir muhasebeciye sorduğum ancak yanıtını onlardan alamadığım, bağlı bulunduğum baroya da soracağım ancak sizin bilginiz varsa onu da öğrenmeyi istediğim sorum şu:
Yeni yeniden baroya yazılmış bir avukatın henüz ofisi yokken yahut bir başka avukatın yanında da ücretli avukat olarak çalışmadığı dönemler için de vergi mükellefiyeti tesis ettirmesi, yani vergi idaresine işe başladığını bildirmesi yükümlülüğü var mıdır? Eğer varsa bunun süresi yukarıdaki bilgi doğrultusunda 10 gün müdür?
Kolaylıklar dilerim.
|