Mesajı Okuyun
Old 14-12-2024, 22:00   #1
Av. Furkan KAÇAR

Acil Veraset İlamı için Soy Bağının Düzeltilmesi - Nüfus Kaydının Düzeltilmesi Davaları

Merhabalar;
Müvekkil (babam), kendi annesinin vefatı üzerine mirasçılık belgesi almak üzere notere gidiyor ancak noter vermekten imtina edince Sulh Hukuk’tan talep ediliyor. Mahkeme müteveffanın nüfus kaydını sistemden çekince, sadece müteveffa, eski eşi(koca bir kaç ay evli kalıp vefat etmiş) ve kocası(dedem) görülüyor. Herhangi bir altsoy yansoy üstsoy yok.

Bunun üzerine ilçe nüfuslara müzekkereler yazılıyor, Ankara Arşive gidiliyor ama başkaca bir tespit olmayınca duruşma açılıyor bu noktada vekalet sunup beyanda bulunuyorum. Müteveffanın eşi kendisinden bir yıl önce vefat etmişti, onun noterden alınan mirasçılık belgesi(altsoyların tamamı görülüyor), altsoyların nüfus kayıtları vs. belgelerle müteveffanın 4 çocuğu için ilamın verilmesini talep ediyorum.

Ancak duruşmada soy bağının düzeltilmesi davası açmak üzere tarafıma süre veriliyor. Duruşmada fark ediyoruz ki; sunduğum altsoylara ait nüfus kayıtlarında "müteveffanın ana-baba ismi" gerçektekinden farklı. Ve o hatalı ana baba ismine sahip biri var. Bu şahıs müteveffanın adaşı bir akrabamız ( müvekkilin amcasının eşi). Anlaşılır olması adına bu durum zapta şöyle geçiyor hatta: "nüfusta görünen F. ve D.'dan olma H.K benim amcamın eşidir, nüfusta yanlış kaydedildiğini düşünüyorum, benim gerçekte annem dilekçemde belirttigim A. ve F.'dan olma H.K'dır, soy bağını düzeltmek üzere tarafımıza süre verilsin."

Bu durumda dava açılması gerekecek ancak nüfus kaydının düzeltilmesi mi olmalı -zira iki adaş akraba karışmış halde- yoksa soy bağının düzeltilmesi mi -ana ile soybağı doğumla kurulurken altsoy gözükmüyor zira- emin olamadım. Yine ispat açısından neler yapılmalı nelere dikkat edilmeli gibi sorularım açısından, mesleğinde yeni bir meslektaşınız olarak yol gösterici bilgisi/tecrübesi olan meslaktaşımız varsa yardımcı olursa çok sevinirim. Şimdiden teşekkür ediyorum.