Merhaba Yerel Mahkemece kesin karar verildiğinden karşı tarafça istinaf kanun yoluna başvurulmadı. Yerel Mahkemece
"TÜRK MİLLETİ ADINA
T.C.
ZONGULDAK
İCRA HUKUK MAHKEMESİ
GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO : 2022/.. Esas
KARAR NO : 2022/..
İCRA NO : Zonguldak İcra Dairesi 2022/..
HAKİM :
KATİP :
DAVACI :
VEKİLİ :
DAVALI :
VEKİLİ :
DAVA : Takibin Taliki Veya İptali
DAVA TARİHİ : 04/03/2022
KARAR TARİHİ : 16/03/2022
G.K.YAZ.TARİH : 16/03/2022
Mahkememizde görülmekte bulunan Takibin Taliki Veya İptali davasının dosya üzerinde yapılan incelemesi sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA: Davacı vekilinin Mahkememize sunmuş olduğu dava dilekçesinden özetle;''Davalı tarafından "Zonguldak İcra Hukuk Mahkemesi'nin T.25.02.2022,E.2022/..,K.2022/..," sayılı kararıyla,lehine hükmedilen 1.050,00 TL vekalet ücreti alacağı hakkında, Zonguldak İcra Dairesinin 2022/.. E.sayısında ilamlı takip başlatıldığını ve icra emrinin taraflarına tebliğ edildiğini, Mahkeme tarafından bu itirazın reddine dair karar verildiği ve 1.050,00 TL vekalet ücretine hükmedildiği ve takip kaldığı yerden devam ettiğini, Mahkeme tarafından hükme bağlanan 1.050,00 TL vekalet ücreti alacağı için halen derdest bulunan Zonguldak 1. İcra Dairesinin 2022/.. E.sayılı ilamlı takip dosyası üzerinden ek takip talebiyle icra emri düzenlenerek bu alacağın tahsilinin mümkün olduğunu, ancak Zonguldak 1. İcra Dairesinin 2022/.. E.sayısında ayrı bir takip başlatıldığını, bu takibin kötüniyetli ve hukuka aykırı olduğunu ve ilamlı icra takibinin iptalinin gerektiğini, tüm bu nedenlerle davanın kabulü ile öncelikle icra dosyasının tedbiren durdurulmasına, Zonguldak 1.İcra Dairesi’nin 2022/.. E. Sayılı takibin iptaline ,yargılama giderleri ve vekalet ücretinin davalı üzerinde bırakılmasına karar verilmesini'' Mahkememizden talep ve dava etmiştir.
CEVAP: Davalı vekilinin Mahkememize sunmuş olduğu cevap dilekçesinden özetle; Zonguldak 1. İcra Dairesinin 2022/.. E. sayılı ilamlı takip dosyası müvekkil davalının "DAVACI"; davacı borçlunun ise "DAVALI" olduğu Zonguldak Asliye Hukuk Mahkemesi'nin 10.02.2021 tarih 2019/.. E., 2021/.. K. sayılı ilamında müvekkil lehine hükmedilen 2.000,00 TL manevi tazminat, 57,14 TL yargılama gideri ve 2.000,00 TL vekalet ücretinin tahsili amacıyla icra takibinin başlatıldığı, İptali istenen Zonguldak 1. İcra Dairesinin 2022/.. E. sayılı ilamlı takip dosyası ise müvekkil davalının "DAVALI"; davacı borçlunun ise "DAVACI" olduğu Zonguldak İcra Hukuk Mahkemesi'nin 25.02.2022 tarih ve 2022/.. E. 2022/.. K. sayılı ilamında müvekkil lehine hükmedilen 1.050,00 TL vekalet ücretinin tahsili amacıyla açıldığının, Zonguldak Asliye Hukuk Mahkemesinde görülen davanın konusu "Tazminat (haksız fiilden kaynaklanan)" iken Zonguldak İcra Hukuk Mahkemesinde görülen davanın konusu ise "icra takibine itiraz (borca itiraz)" olduğunu, Bu sebeple derdest bulunan Zonguldak 1. İcra Dairesinin 2022/.. E. sayılı ilamlı takip dosyası üzerinden ek takip talebiyle icra emri düzenlenerek Zonguldak İcra Hukuk Mahkemesi'nin 25.02.2022 tarih ve 2022/.. E. 2022/.. K. sayılı ilamında müvekkil lehine hükmedilen 1.050,00 TL vekalet ücretinin tahsilinin mümkün olmadığının, Dava konusu icra takibinin "03.03.2022 15:09:44" tarihinde açıldığını, Zonguldak 1. İcra Dairesinin 2022/.. E. sayılı ilamlı takip dosyasının "04/03/2022 16:23" tarihinde tekrar işleme alınmasına karar verildiğini, kabul anlamına gelmemekle birlikte; görüleceği üzere dava konusu icra takibinin açıldığı tarihte derdest olmakla birlikte durdurulduğunu ve tekrar işleme alınmamış bir ilamlı icra takibinin söz konusu olduğunu, Zonguldak 1. İcra Dairesinin 2022/.. E. sayılı ilamlı takip dosyası 08.03.2022 tarihinde "infaz" sebebiyle dosya kapatma işlemi gerçekleştirildiğini, tüm bu nedenlerle haksız ve hukuki dayanaktan yoksun davacının takibin iptali talebinin reddine, yargılama giderlerinin ve vekalet ücretinin karşı tarafa yükletilmesine karar verilmesini '' Mahkememizden talep etmiştir.
DELİLLER VE GEREKÇE:
Zonguldak 1.İcra Müdürlüğü'nün 2022/.. Esas sayılı takip dosyasının UYAP üzerinde yapılan incelemesinde; davalı alacaklı tarafından davacı borçlu aleyhine Zonguldak İcra Hukuk Mahkemesi'nin 25/02/2022 tarih 2022/.. Esas 2022/.. Karar sayılı kararı dayanak gösterilerek Örnek No:4-5* ödeme icra emrinin düzenlendiği ve ödeme icra emrinin davacı borçlu adına usulüne uygun tebliğ edildiği anlaşılmıştır.
Tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde;
Dava Takibin İptali talebine ilişkindir.
İİK'nın 40. maddesinin 1. fıkrası "Bir ilâmın bölge adliye mahkemesince kaldırılmas/ veya temyizen bozulması icra muamelelerini olduğu yerde durdurur" şeklinde düzenlenmiş olup, bu hükme göre îcra işlemleri devam ederken (ilam hükmü tamamen icra edilmeden önce) ilamın bozulması hâlinde, icra işlemleri olduğu yerde durur. İlamın bozulması ile ilamın icrası sadece olduğu yerde durur; yoksa, ilamlı icra takibi iptal edilmez. Bozma kararına uyan mahkeme yeni bir karar verirse alacaklı, bu yeni ilamın da kesinleşmeden icrasını isteyebilir.
HMK'nın 30. maddesinde düzenlenen usul ekonomisi ilkesi, Anayasal dayanağı olan bir ilkedir. 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası (Anayasa)'nın 141. maddesinin 4. bendinde davaların en az giderle ve mümkün olan süratle sonuçlandırılmasının yargının görevi olduğuna açıkça işaret edilmiştir. Usul ekonomisi ilkesi yasalarda öngörülen düzenleme çerçevesinde yargılamanın kolaylaştırılmasını, yargılamada öngörülen olağan zaman süresinin aşılmamasını ve gereksiz gider yapılmamasını amaçlar ve bunu hâkime bir görev olarak yükler. Bu bağlamda, basitlik, hızlılık ve ucuzluk usul ekonomisini oluşturan unsurlar olarak ortaya çıkar. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin (AİHS) 6. maddesinde de usul ekonomisinin yargılamanın makul sürede yapılması unsuruna vurgu yapılmıştır.
Usul ekonomisi ilkesi takip hukukunda da uygulanır. Anayasanın 141. maddesinin 4. fıkrasına göre mahkemelerin yargı faaliyetlerinde usul ekonomisini gözetme yükümlülüğü ile takip hukukunda icra organlarının usul ekonomisini gözetmesi aynı amaca hizmet eder. Usul ekonomisi ilkesine göre takibin ve icra faaliyetlerinin mümkün olduğunca kısa sürede, basit ve ucuz şekilde sonuçlandırılması gerekir. Bu ilkenin unsurları, takip hukukundaki görünümüne göre takibin makul sürede tamamlanması, takibin makul giderle tamamlanması ve takibin düzenli bir şekilde yürütülmesi olarak ifade edilebilir. Usul ekonomisi ilkesi takibin her aşamasında gözetilmesi gereken bir ilkedir. Takibin makul sürede ve makul giderle tamamlanabilmesi için, takibin düzenli bir şekilde yürütülmesi gerekir. Takibin düzenli bir şekilde yürütülmemesi karmaşaya ve gereksiz gider yapılmasına sebep olacağı için aynı zamanda takibin makul sürede tamamlanması ve takibin makul giderle tamamlanması unsurlarının da ihlal edilmesi sonucunu doğurur.
Somut olay incelendiğinde ise; Zonguldak İcra Dairesi'nin 2022/.. esas sayılı dosyasında alacaklı tarafından borçlu aleyhine Zonguldak Asliye Hukuk Mahkemesi'nin 10/02/2021 tarih 2019/.. E. 2021/.. K. Sayılı ilamına dayalı ilamlı takip başlatıldığı, davacı tarafça takibin iptali istemi ile Zonguldak İcra Hukuk Mahkemesi'nin 2022/.. E. 2022/.. K. Sayılı dosyası ile dava açıldığı, söz konusu ilamda davalı lehine vekalet ücretine hükmedildiği, davalı tarafça Zonguldak 1. İcra Müdürlüğü'nün 2022/.. E. sayılı dosyasında borçlu aleyhine ilamlı icra takibi başlatıldığı görülmektedir.
Her ne kadar davacı davalının vekalet ücretine dair ilam hakkında yeni bir takip başlatmasının usul ekonomisine aykırı olduğu iddiası ile takibin iptalini talep etmiş ise de; davalı tarafça takibe konu edilen alacağın vekalet ücreti alacağına ilişkin olduğu, bahsedilen iki ilamda taraf sıfatlarının farklı olduğu, Zonguldak 1. İcra Dairesi'nin 2022/.. esas sayılı dosyasındaki alacakla ilgili bulunmadığı hal böyle iken davacının takibin iptali yönündeki talebinin usul ve yasaya aykırı olduğu anlaşıldığından davanın reddine karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM

Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere)
1-Davacının takibin iptali talebinin REDDİNE,
2-Harç peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderinin kendi üzerine bırakılmasına;
4-Davalı kendisi vekille temsil ettirdiğinden hüküm tarihi itibariyle geçerli Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi gereğince 1.050,00-TL vekalet ücretinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
5-Davacı tarafından yatırılan ve kullanılmayan gider avansının karar kesinleştiğinde davacıya iadesine,
Dair, tarafların yokluğunda kesin olmak üzere verilen karar açıkça okundu.16/03/2022"
şeklinde karar verildi