|
Alıntı: |
 |
|
|
 |
Yazan Av. Musa TAÇYILDIZ |
 |
|
|
|
|
|
|
1- Alternatif olarak mahkemeden kat karşılığı inşaat sözleşmesi imzalanması için izin isteyebilirsiniz. Ama bu yol ve neticesi biraz daha yorar sizi.
2- Mahkemeler bu tip durumlarda genelde; pazarlık sureti ile satış yapıyor ve en az 3 kişinin ihaleye katılarak teklif vermesi yeterli kabul ediliyor. Kapalı zarf içinde en yüksek bedeli verene de taşınmaz satılıyor. Para da kısıtlının hesabına yatırılıyor ve çekmek için vesayet makamından ayrıca izin almanız gerekli.
3-Önalım hakkınızı kullanmak istediğinizi mahkemeye bildirirseniz bunu dikkate alacaktır.
4- Olduğu gibi anlatın durumu, başka kişilerin haklarına halel geleceğini, kardeşlerin mağdur olacağını bildirin, satışa izin verir mahkeme diye düşünüyorum
|
|
 |
|
 |
|
Cevabınızdan bu konuda tecrübeli olduğunuzu düşünerek izninizle bir soru sormak istiyorum meslektaşım.
Müvekkil babası ve kardeşleri ile birkaç taşınmazda elbirliğiyle maliktir. Aynı zamanda babasının da vasisidir. Ayrıca mirasçılardan biri daha kısıtlıdır ve onun da ayrı bir vasisi vardır. Müvekkil ve diğer mirasçılar taşınmazları satmak istiyor. Bunun için müvekkilin vasilikten dolayı mahkemeden satış yetkisi alması gerektiğini biliyoruz. Şimdi sorularım şu şekilde;
1-Mahkemeden satış yetkisi istediğimizde mahkeme pazarlık veya açık artırma yoluyla karar verecektir. Bu şekilde (artırma veya pazarlık) yapılacak olan satış yalnızca vasinin payı için mi olacaktır? Eğer öyle olursa sanırım öncelikle elbirliğini paylıya çevirmemiz gerekecek. Doğru mu düşünüyorum? Peki bu durumda önce paylı mülkiyete geçiş davası mı açılacak? Herhangi bir mirasçı açsa bile yine vasinin bunun için mahkemeden yetki alması gerekir mi? Veya mirasçılardan birinin tapuda işleme başvurup hiçbir mirasçının itirazı olmasa, vasinin yine de yetki almasına gerek olur mu?
2-Diyelim ki paylı mülkiyete geçiş yapıldı, kısıtlının payının satışı gerçekleşti. Diğer payların satışı nasıl olacak, neticede satılmak istenen taşınmazlar ev. Uygulamada nasıl bir yol izleniyor acaba? Yani satış yapmak istediğimiz kişiyi bulup anlaşıp artırmaya sokup önce kısıtlının payını aldırıp ardından diğer paydaşların payını mı satacağız?
Veya başka öneriniz var mıdır?