05-12-2024, 13:48
|
#1
|
|
Elbirliği Ile Malik Olunan Taşinmazin Vasi Ile Satişi
Herkese merhabalar,
Müvekkil babası ve kardeşleri ile birkaç taşınmazda elbirliğiyle maliktir. Aynı zamanda babasının da vasisidir. Müvekkil ve diğer mirasçılar taşınmazları satmak istiyor. Bunun için müvekkilin vasilikten dolayı mahkemeden satış yetkisi alması gerektiğini biliyoruz. Şimdi sorularım şu şekilde;
1-Mahkemeden satış yetkisi istediğimizde mahkeme pazarlık veya açık artırma yoluyla karar verecektir. Bu şekilde (artırma veya pazarlık) yapılacak olan satış yalnızca vasinin payı için mi olacaktır? Eğer öyle olursa sanırım öncelikle elbirliğini paylıya çevirmemiz gerekecek. Doğru mu düşünüyorum? Peki bu durumda önce paylı mülkiyete geçiş davası mı açılacak? Herhangi bir mirasçı açsa bile yine vasinin bunun için mahkemeden yetki alması gerekir mi? Veya mirasçılardan birinin tapuda işleme başvurup hiçbir mirasçının itirazı olmasa, vasinin yine de yetki almasına gerek olur mu?
2-Diyelim ki paylı mülkiyete geçiş yapıldı, kısıtlının payının satışı gerçekleşti. Diğer payların satışı nasıl olacak, neticede satılmak istenen taşınmazlar ev. Uygulamada nasıl bir yol izleniyor acaba? Yani satış yapmak istediğimiz kişiyi bulup anlaşıp artırmaya sokup önce kısıtlının payını aldırıp ardından diğer paydaşların payını mı satacağız?
Veya başka önerisi olan meslektaşım var mıdır?
Sabırla cevap veren tüm meslektaşlara çok teşekkür ederim.
|