14-11-2024, 13:23
|
#4
|
|
Altınların geri verilmesi yada bedelinin tahsili davasının açılabilmesi için öncelikle taraflar arasında sözleşmenin varlığının ispatı gerekir. Ödünç sözleşmeleri hernekadar şekle tabi olmayıp sözlü olarak da yapılabilir ise de,(altınların değeri 2018 yılı itibariye 2960 TL nin üzerinde ise) sözleşmenin varlığının ispatı için yazılı belge aranır. (HMK.m. 200). İlk cevabımda da belirttiğim gibi davalının whatshap kayıtlarında altınların ödünç olarak alındığına dair bir beyanı varsa, delil başlangıcı sayılarak tanıklar dinlenir ve sözleşmenin varlığı yazılı belge olmadan da kabul edilebilir. Aksi halde sözlü sözleşmenin varlığı salt tanık beyanları ile ispat edilemez.
TBK.Madde 392 – “Ödüncün geri verilmesi konusunda belirli bir gün ya da bildirim süresi veya borcun geri istendiği anda muaccel olacağı kararlaştırılmamışsa ödünç alan, ilk istemden başlayarak altı hafta geçmedikçe ödüncü geri vermekle yükümlü değildir.”
Şeklindeki hükmü gereği, 6 haftalık süreyi kanun enredici hükmü ile tanımış olduğundan, sizin ayrıca bu süreyi ihtarnamede belirtmeniz gerekmiyor. Ancak davanın açılabilmesi için 6 haftalık yasal süreyi beklemeniz gerekiyor.
|