Mesajı Okuyun
Old 07-11-2024, 20:54   #1
avukat0512

 
Varsayılan Kira Tespit Davasi Tbk 345

Üstadlarım merhabalar,
10.11.2019 başlangıç tarihli kira sözleşmemizde 10.11.2024 tarihi itibariyle 5. yıl dolmaktadır. fakat;
1-) kira sözleşmesine konu olan taşınmazla ilgili olarak ihtiyaç sebebiyle tahliye davası tarafımca açılmış ve dava kazanılmıştır. fakat karşı taraf davayı uzatmak amacıyla dosyayı istinaf mahkemesine göndermiştir. bu aşamada ihtiyaç sebebiyle tahliye davamız istinaf aşamasındayken kira tespit davası açabilirmiyim? Zira, karşı taraf 4+1 havuzlu site içindeki villada 9 binTL 'ye oturmakta olup, ödediği kira bedeli emsallerinin çok altındadır. Kira tespit davası tahliye dosyamızı olumsuz yönde etkiler mi? Ya da tahliye dosyamız kira tespit davamızı olumsuz yönde etkiler mi?
2-) kira sözleşmemizin başlangıç tarihi 10.11.2019 olduğu için 30 gün önceden ihtar çekme ya da dava açma şansımızı kaçırdık. Fakat;
Tbk 345 uyarınca ''Sözleşmede yeni kira döneminde kira bedelinin artırılacağına ilişkin bir hüküm varsa, yeni kira döneminin sonuna kadar açılacak davada mahkemece belirlenecek kira bedeli de, bu yeni dönemin başlangıcından itibaren geçerli olur.'' maddesiyle 10.11.2024 tarihinden sonra arabuluculuğa başvurulup dava açılsa hükmedilecek olan kira bedeli dava tarihi ya da 10.11.2024 tarihinden itibaren mi geçerli olur? yahut, 10.11.2025 tarihinden itibarenmi yeni kira bedeline hükmedilir? Sözleşmemizde ''tüfe'' oranında arttırılmasına ilişkin artış maddeside bulunmaktadır.
teşekkürler..