29-10-2024, 08:30
|
#2
|
|
Vekalet ücreti alacağı belirsiz alacak olarak dava edilemez. kısmi dava olarak dava edebilirsiniz. Dilekçenizde kısmi dava açtığınızı belirtin.
Yargıtay 13.HD 10.10.2017, 2017/2940E.-9363K. sayılı kararı;
Somut uyuşmazlıkta, iddianın ileri sürülüş biçimi açısından davanın niteliği değerlendirildiğinde; Davacı vekilinin dilekçenin sonuç kısmında, ....fazlaya ilişkin haklarımız saklı kalmak kaydıyla şimdilik 10.000, 00 TL Avukatlık Ücret Sözleşmesinden doğan alacağın davalılardan müştereken ve müteselsilen tahsiline .... karar verilmesini talep ettiği görülmektedir. Bu durumda davanın kısmi dava niteliğinde olduğu anlaşılmaktadır.
Hâl böyle olunca; davacının kısmi dava açmakta hukuki yararının bulunduğu anlaşıldığından, yerel mahkemece işin esasına girilerek oluşacak sonuca göre karar verilmesi gerekirken hatalı ve yanılgılı değerlendirme sonucu yazılı şekilde karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup, bozmayı gerektirir....”
Dava konusu, ticari olmayan bir iş ise, işyerine ait değil ise tüketici mahkemeleri görevlidir. Tüketici hakem heyeti sınırına dikkat edin.
Genelde hakem heyetinden muaf olmak için icra takibi başlatıp, itirazın iptali davası açılmakta ancak o zaman kısmi dava açamazsınız.
Vekillik yaptığınız davanın konusunun ticari iş, işyeri kirası, kat karşılığı inşaat vb olup olmadığına bakarak tüketici-asliye ayrımını yaparsınız.
|