28-10-2024, 22:57
|
#2
|
|
Sayın meslektaşım,yeni vasiden tekrar vekaletname almanıza gerek yoktur.eski vasiden almış olduğunuz vekaletname her yönden geçerli olup hukum ve sonuç doğurmaktadır.
Örnek vermek gerekirse babadan velayet altındaki çocuğu için vekaletname aldığımızı farz edelim.davamiz devam ederken babanın vefat ettiğini farz edelim.baba öldü diye anneden tekrar vekaletname almaya gerek yoktur.
Yine başka bir örnek vereyim.bir toplu yapıya ilişkin toplu yapı Yönetim kurulu baskanindan (yönetim kurulu başkanı) vekaletname almış olalım.bir hafta sonra da olağanüstü genel kurul yapıldığını ve eski yönetimin seçilemeyip yeni yönetimin seçildiğini farz edelim.yeni yönetimden tekrar vekaletname almaya gerek yoktur. Bu örnekleri sınırsız sayıda çoğaltabiliriz.
Olayinizda vasi kanuni bir temsilcidir.yani mahcurun temsilcisidir.sizinle vekalet akdi(dolayısıyla) sözleşme iliskisi kurarken mahcurun nam ve hesabına hareket etmektedir.yani vekaleti aldığımız anda sözleşme ilişkimiz mahcur ile bizim aramızda kurulmaktadır.
Sonuç olarak vasi ile aramızda hiçbir hukuksal ilişki kurulmamaktadır. Zaten açmış olduğumuz dava da bile davacı veya davalı sıfatı mahcura aittir.mahkemenin vereceği hukumden doğan haklar ve borclar da mahcurun uzerinde (şahsına ve malvarlığına yönelik) olarak doğmaktadır.
Saygılarımla.
|