Mesajı Okuyun
Old 24-10-2024, 12:33   #2
Av. Erdem Akçay

 
Varsayılan

Meslektaşım,

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2015/11782 E., 2015/16797 K.:

Alıntı:
davacı işçi alt işveren işçisi olup, iş sözleşmesi alt işveren tarafından feshedildiğinden, feshin geçersizliği ve işe iade yükümlülüğünün alt işverenin olduğu, asıl işverenin iş ilişkisinde sözleşmenin taraf sıfatı bulunmadığından, asıl işverenin işe iade yönünde bir yükümlülüğünden söz edilemeyeceği kuralı dikkate alınmadan, infazda sorun oluşturacak şekilde karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirir.

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, 2008/21328 E., 2008/17163 K.:

Alıntı:
Feshin geçersizliği ve işe iade davasının alt ve asıl işveren ilişkisinde, her iki işverene birlikte açılması halinde, davacı işçi alt işveren işçisi olup, iş sözleşmesi alt işveren tarafından feshedildiğinden, feshin geçersizliği ve işe iade yükümlülüğü alt işverenindir. Asıl işverenin iş ilişkisinde sözleşmenin taraf sıfat bulunmadığından, asıl işverenin işe iade yönünde bir yükümlülüğünden sözedilemez. Asıl işverenin işe iade kararı sonrası işçinin işe başlamak için başvurması ve alt işverenin işe almamasından kaynaklanan işe başlatmama tazminatı ile dört aya kadar boşta geçen süre ücretinden yukarda belirtilen hüküm nedeni ile alt işverenle birlikte sorumluluğu vardır.

Dolayısıyla işçi, işe başlatılması için alt işverene başvurmalıdır. Bir aylık sürede işe başlatacak ya da başlatmayacak olan alt işverendir. Süre hesabı alt işverene gönderilen başvuruya göre yapılacaktır.

İşçinin işe dönme isteği samimiyse, asıl işverene de "İşe başlatılmamız için alt işverene başvurulmuştur. Süresi içinde işe davet edilmediğimiz takdirde kararda yer alan alacaklar tarafınızdan talep edilecektir." diye bir ihtar göndermek faydalı olabilir. Asıl işverenin alt işverene işçiyi işe başlatması yönünde baskı kurması olasıdır.

İhtara kararı koymak gerekmez. Dosya bilgilerinin yazılması yeterli olur. 10 günlük süre, kararın ve kesinleşme şerhinin tebliği ile başlar. Kalemler bunu bilmiyorlar. O yüzden gidip tebellüğ etmeniz ve karşı yana tebliğe çıkarttırmanız gerekir. Sizin tebellüğ etmeniz ile süre başlar.