Mesajı Okuyun
Old 22-10-2024, 11:36   #5
Yücel Kocabaş

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan AVUKAT2549
Müvekkil anlaşmalı boşanma davası ikame ediyor. Duruşmada davalı taraf duygusal baskıyla protokolü imzaladım diye vazgeçiyor. Dava çekişmeliye dönüyor. Mahkeme müvekkille 2 haftalık kesin süre veriyor. Bu süre içerisinde bizim müvekkil dava dilekçesi sunmuyor. Dava reddediliyor. Gerekçeli kararda dava TMK 166/1 madde gereğince boşanma isteminden ibaret olduğu davacının iddialarını ispata yarar delil sunmamasından dolayı esastan red veriyor. Bu gerekçeli kararın tebliği ve kesinleşme şerhi düzenlenmesi üzerinden 1 ay geçmiştir.
Müvekkil çekişmeli boşanma davası açmak istiyor. Fakat dava açarsak kesinleşme tarihinden sonra aralarında yaşanan olayları mı dikkate almalıyım yoksa açtıkları boşanma davası öncesindeki olayları da dilekçeye yazabilir miyim ?
Benzer konu başlığı olduğu için buraya yazdım. Teşekkürler

Açılan ilk dava " Davacının iddialarını ispata yarar delil sunmamasından dolayı esastan ret edilmekle",bu ret kararı, ilk dava tarihine kadar gelinen süreçte davalının herhangi bir kusurunun,(davalının sebebiyet verdiği bir geçimsizliğin) bulunmadığına dair kesin hüküm teşkil eder.

Davacı, iş bu kesin hüküm nedeni ile; ilk dava tarihine kadar geçen olaylara ikinci davada dayanamamaz.İlk dava tarihinden sonra taraflar bir araya gelmişlerse bu tarihten sonra oluşan olayların dikkate alınması gerekir. Diye düşünüyorum.

YARGITAY 2.HD. 04.11.2013 T. 2013/11490 E,2013/24890 K.

"...Davalı (koca) tarafından davacı aleyhine 16.04.2007 tarihinde açılan boşanma davası “taraflar arasında davalının kusurlu hareketleriyle sebep olduğu bir geçimsizlik bulunduğunun ispat edilemediği” gerekçesiyle reddedilmiş, karar 08.11.2008 tarihinde kesinleşmiştir. Sözü edilen davadan sonra tarafların bir araya gelmedikleri anlaşılmaktadır. Bu ret kararı, o dava tarihine kadar gelinen süreçte davacının herhangi bir kusuru bulunmadığına kesin hüküm teşkil eder. Bu kesin hükme aykırı olarak davacının sözü edilen dava tarihine kadar ki olaylarda kusurlu kabul edilmesi artık mümkün değildir."