Konu
:
Boşanma Davasında Eşin Mal Kaçırması
Mesajı Okuyun
18-10-2024, 12:06
#
3
Toy Avukat
Alıntı:
Yazan
Av.Habibe YILMAZ KAYAR
Sn.Meslektaşım,
1- Mal rejimi tasfiye alacağı davaları boşanma davası açıldıktan sonra her an açılabilir.Bu nedenle boşanmanın kesinleşmesini beklemeniz gerekmemektedir.
2- Mal rejimi tasfiye alacağı davasında dava açılmadan önce devredilen her türlü mal ve para için mallar eldeymiş gibi eklenecek değer kapsamında hesap yapılacaktır.
3-Malların devredildiğini biliyorsanız mal rejimi tasfiye alacağı dava dilekçesinde i devirden yararlanan kişileri de davalı göstermeniz yararlı olur, zira devirden yararlananlara karşı dava açma süresi 5 yıllık hak düşürücü süreye tabidir.
Dikkat edilsin ki 3 kişiye ihbar edildiğinde 5 yıllık hak düşürücü süre uzamamaktadır. Yani 3 kişi davalı gösterilmelidir ki süre dursun.
4- Mahkemece dava sırasında devirden yararlanan 3 kişilerin tespitinden sonra karar aşamasında 3.kişilere ilişkin dava a tefrik edilerek ayrı bir esasa kaydedilecek, siz alacağınızın ödenmeyen kısmı ile sınırlı olmak üzere 3.kişilerin sorumluluğuna gidebileceksiniz.
5- Uygulamada 3 kişiler adına kayıtlı taşınmazlar hakkında tedbir kararı verilse bile İstinaf mahkemesinden " henüz 3 kişinin borçlu olduğuna ilişkin karar olmadığı" gerekçesi ile tedbirler kaldırılabiliyor.
Kolaylıklar dilerim
Meslektaşım öncelikle değerli vaktiniz ayırıp da cevapladığınız için çok teşekkür ediyorum. Şöyle ki boşanma davasını ve mal rejimi tasfiyesi için davayı ayrı ayrı açacağım fakat netleştirmek adına birkaç husus daha sormak istiyorum. Müvekkil ve eşi 2002 öncesinde evlenmişler. Mal rejiminin tasfiyesi için açacağım davada 2002'den önce alınan ev için katkı payı alacağı, 2002 sonrası dönemde edinilen mallar için ise katılma alacağı ve değer artış payı alacağı talep etmeyi düşünüyorum. Boşanma davasının açılmasından evvel davalı tarafından 3. kişilere devredilen mallar için ise devir gerçekleştirilen kişileri tespit edemediğimiz için öncelikle TMK 229 uyarınca eklenecek değer olarak dikkate alınmasını; sonrasında ise Noterler Birliği, Trafik Tescil Müdürlüğü, Tapu ve sair yerlere yazı yazılarak malvarlığı ve devir işlemleriyle işlemlerin karşı tarafının tespitini talep edeceğim. Buna binaen tahkikat aşaması sona ermeden 3. şahıslara davanın ihbarını talep etmeyi düşünüyorum. Süreç bu şekilde mi ilerlemeli, gözden kaçırdığım herhangi bir husus var mı bir kez daha yardımcı olursanız müteşekkir olurum. İyi çalışmalar diliyorum.
Toy Avukat
Üye Kimliği
Toy Avukat İsimli Üyeye Özel Mesaj Gönderin
Toy Avukat İsimli Üyeye Email Gönderin
Toy Avukat İsimli Üyenin Tüm Mesajları Arayın