Mesajı Okuyun
Old 14-10-2024, 11:26   #1
Avukatt2121

Soru Kira Sözleşmesinde Mütselsil Kefilin Bulunması Halinde İcra Takibi

Merhaba meslektaşlarım,
Örnek-13 icra takibi başlattım. Takip kesinleşti. Tahliye davası açtım. Kalan kira alacaklarını da örnek-13 ile takibe koydum. Tebligat çıktı.
Kira sözleşmesinde Müteselsil Kefilin imzası bulunmaktadır. Sözleşme bir yıllık, kira bedeli sözleşmede yazılı, hususi şartlarda "kiracı kiralananda kaldığı sürece kefilin kefaleti devam eder" maddesi ve "aşağıda imzaları bulunan mal sahibi - kiracı kefili imzalarını hiç bir tazyike maruz kalmadan okuyup imza ve kabul etmiştir" maddesi mevcut (matbu). İmza kısmında müteselsil kefil yazıyor, altında kefilin adı soyadı imzası. Bunların haricinde kefaletin şartlarına ilişkin bir madde bulunmamaktadır. Kiracıdan senette alınmıştır ve bu senette yine Kefilin de imzası bulunmaktadır.Ancak senede dair sözleşmede ve senedin arkasında bir yazı bulunmamaktadır.
Alacağın önce borçludan talep edilmesi borçludan alamazsak kefile gidilmesi gerektiğini düşündüğümden başlattığım takiplere kefili dahil etmemiştim. Ancak aksi yönde Yargıtay Kararına denk geldim.
1-Anlatmış olduğum şartlar altında mütselsil kefillik geçerli midir?
2-Geçerli olması halinde başlatmış olduğum örnek-13 takiplere sonradan kefili dahil edebilir miyim? Bu talepte ne şekilde bulunmalıyım?Kefile yeni bir icra takibi başlatarak tahsilde tekerrür olmamak kaydıyla ibaresini belirterek mi?Bu şekilde yaparsam aynı borç için ayrı takip başlatmış olmam sebebiyle bir sorun yaşar mıyım? Aynı zamanda ilk icra takibi sonucunda borç 30 gün içerisinde ödenmedi ve tahliye de talep ettim. Kefil ödeme yaparsa tahliye davam ne şekilde etkilenir? Araştırmalarıma göre aynı dosyada üzerinden icra dairesinden talepte bulunarak gerçekleştirmem mümkün değil