06-10-2024, 18:42
|
|
|
Vekaletname için notere ödenen masrafın karşı taraftan istenebilip istenemeceği hk.
Selamun aleyküm, malum bireyler kendilerinden haksız olarak alınan düşük miktardaki tutarları vekil marifetiyle dava veya takip konusu etmek istediklerinde güncelde 800-900 TL arası vekaletname ücreti ödemek zorunda kalıyorlar. Dava veya icra takiplerinde, notere ödenen vekaletname çıkartma ücretlerini HMK m.323/1-ç kapsamında talep edebiliyor muyuz? Vekaletnamenin içeriğine özellikle ve sadece "tarafımdan haksız olarak alınan şu miktarın iadesi için falan avukatı yetkilendiriyorum" kaydı düşülmüş olmasının bu noktada faydası ve etkileri ne olacaktır? Neticede bireyden haksız olarak bir tutar alınıyor ve her ne kadar birey kendisi de alacağını takip etmek yetkisine sahip olsa da hukuki bilgi gerektiren bir süreç ile karşı karşıya olduğu için bu konuda avukatın yardımına ihtiyaç duyuyor ve karşı tarafın sözleşmeye aykırı davranışı veya sebepsiz zenginleşmeye konu davranışı sebebiyle böyle bir sürecin içerisine girmek zorunda kalıyor. Yani kısaca bireyin vekaletname çıkartmak zorunda kalmasına karşı taraf sebep olmuş oluyor ve o miktarı da haksız çıkması halinde karşı tarafın ödemesi gerektiğini düşünüyorum. Değerli görüşlerinizi ve varsa mahkeme kararları ve doktrin dayanaklarınızı paylaşmanızı rica ediyorum. İyi günler...
|