23-09-2024, 13:27
|
#2
|
|
1-Yazılı bir kira ilişkisi olmadığı durumda TÜFE oranında artış istemenizin mümkün olmadığını düşünüyorum. Çünkü kanuna göre sözleşmeden belirlenebilecek en yüksek artış oranı TÜFE olmakla beraber daha düşük bir oran belirlenmesine engel bir durum yok.
2- Kira artış oranının belirlenmesi için ayrıca bir dava açmanız gerektiğini düşünüyorum. TBK 344/3 kira bedelinin tespiti ile alakalı olup buradaki 5 yıllık süre sınırının kira oranının tespiti davasında etkili olmayacağı kanaatindeyim.
3-Kira sözleşmesinde son ödeme günü belirlenmemişse veyahut taraflar ek protokol vs yazılı bir düzenleme ile son ödeme gününü belirlememişse son ödeme günü her ayın sonuna kadardır. İki haklı ihtarın oluşması için kiracının o ayın kirasını ay sonuna kadar ödememiş olması gerekecektir. Mahkeme gerekçeli kararda yalnızca kira parasının tespit edildiği döneme yer veriyor, son ödeme günü ile ilgili bir belirleme yapmıyor.
|