Konu
:
ölünceye Kadar Benim öldükten Sonra Mirasçimin şerhi Tapudan Muris Tarafindan Terkin Edilebilir Mi?
Mesajı Okuyun
10-09-2024, 12:37
#
3
ealegal
Alıntı:
Yazan
Mustafa AKTAŞ
Merhaba.
Hukukumuzda "ölünceye kadar benim ben öldükten sonra kızlarımın" şerhi şeklinde bir şerh türü yoktur. Bu ifade, bir halk arası kullanımı olup hukukumuzdaki karşılığı "intifa hakkı saklı tutulmak sûretiyle çıplak mülkiyetin devri"dir. Buradan da anlaşılacağı üzere devreden kişi, intifa hakkını kendisinde saklı tutsa da taşınmazın mülkiyetini devretmiş olacağından taşınmaz üzerindeki tasarruf yetkisinden mahrum kalır.
Bu nedenle de intifa şerhini kaldırsa dahi taşınmazın mülkiyeti intifa hakkı sahibine dönmez.
Yine murisin aktifinde yer almayan bir taşınmaz ile ilgili ölüme bağlı tasarrufta bulunması da mümkün olmayacaktır.
Cevabınız için çok teşekkür ederim meslektaşım. Peki bu işlemin iptali için yapılabilecek başka bir işlem yok mudur? Müvekkilin Noter huzurunda bir vasiyetname düzenleyerek "kızlarının baskısı ile tapuda böyle bir işlem yaptığını, gerçek iradesinin ve vasiyetinin bu yönde olmadığını ve 2. eşinden olan oğlunun da yasal mirasçı olmasını arzu ettiğini" beyan eden bir vasiyetname ile tapu iptali ve tescili davası açılabilir mi?
ealegal
Üye Kimliği
ealegal İsimli Üyeye Özel Mesaj Gönderin
ealegal İsimli Üyeye Email Gönderin
ealegal İsimli Üyenin Tüm Mesajları Arayın