Mesajı Okuyun
Old 29-08-2024, 11:10   #2
Av.Mehmet Saim Dikici

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan av.sukranakkopru
Sevgili meslektaşlarım. Bir banka dolandırıcılığı sonucu müvekkil adına haksız yere tüketici kredisi çekilmiş. Ben de Tüketici Mahkemesinde menfi tespit davası açtım. Dava dilekçemde yalnızca geçerli bir hukuki ilişkinin bulunmadığının tespitini istedim. Alınan bilirkişi raporunda müvekkilin kusurunun olmadığı, bankanın tam kusurlu olduğu ve müvekkilin zararının 60.000 tl olduğu tespiti yapıldı. Bu aşamada menfi tespit davası kendiliğinden istirdata dönecek fakat ben başlangıçta kısmi ya da belirsiz olarak herhangi bir paranın iadesini istemedim. Bu aşamada ne yapmam gerekiyor? Islah mı yazmalıyım diyeceğim ama başlangıçta istirdat talep etmedim. Yoksa hukuki ilişkinin yokluğunun tespiti ile 60.000 tl nin istirdatı şeklinde beyan mı yazmalıyım? Bir de şöyle bir ayrıntı var. Biz menfi tespit davası açtığımızda aslında istirdat koşulları oluşmuş, çünkü müvekkilin maaşından ilk kesinti yapılmış biz davayı açmadan önce. İlk kez de baktığım bi dava olduğu için kafam çok karıştı. Bu alanda bilgi sahibi olan, daha evvel benzer bir dava almış meslektaşlarımın yardımını rica ederim.

Meslektaşım merhaba,

Menfi Tespit davasının istirdata dönüşebilmesi için dava konusu ile ilgili bir ödemenin yapılmış olması ve davada bir tutar beliritlmiş olması gerekir. Sizin açıklamalarınızdan anladığım kadarıyla müvekkilinizin maaşından kesinti yapıldığı.. anlaşılıyor.

O halde;

Öncelikle söz konusu geçersiz kredi sözleşmesi sebebiyle müvekkilinizden tahsil edilen toplam tutarı belirlemeniz gerekir.

Tespitten sonra, dava boyunca olası tahsilatların durdurulması için ihtiyati tedbir kararı verilmesi ve karar tarihine kadar ödenen tüm tutarların faizi ile birlikte istirdatına karar verilmesi hususları, riske etmemek için ıslah yoluyla istenmelidir, düşüncesindeyim.

Not: TBK m122 kapsamına giren faiz ile karşılanamayan bir munzam zarar söz konusu ise onun da karara bağlanmasını istemeniz gerekir.