Mesajı Okuyun
Old 20-08-2024, 12:55   #7
hukuki_mülahazalar

Alıntı:
Yazan Yakup SÖĞÜT
Merhabalar
Ön Ödemeli Konut Satış Sözleşmesinden kaynaklı bir dosyam var ve bende tapu tescil davası açmayı düşünüyorum.(Terditli olarak) Yaptığım araştırmalar sonucunda Yargıtay kararlarında adi yazılı olarak yapılan ön ödemeli konut satış sözleşmesinin geçersizliğin tüketici tarafından ileri sürülmediği müddetçe muteber olduğu ve tapu tescil davası açılabileceği kabul edilmektedir.
Dolayısıyla tapu tescil davası açmanız talebinizin reddi halinde uyuşmazlık konusu taşınmazın bedeli veya ödenen tutarın denkleştirici adalet ilkesi gereğince iadesi talebinde bulunmanız daha doğru olur düşüncesindeyim , ancak sözleşmeden dönme beyanınız yenilik doğurucu bir hak olduğu için kanımca artık bu imkana sahip değilsiniz.
İzninizle bende sizlere ve diğer meslektaşlarıma bir soru yöneltmek isterim ben açacağım dava öncesinde karşı tarafa taşınmazı devretme ihtimali olduğundan dolayı ihtarname çekmedim. Sözleşmenin niteliği karşılıklı borçlar yükleyen bir sözleşme olduğu için taşınmazın değerini talep için karşı tarafa (TBK 123 gereğince) süre verip bu talebimi karşı tarafa bildirmem gerekir miydi?(Terditli davamızda 1. talebimiz olacak) Taraflar arasında yapılan sözleşmede devir ve teslim tarihi 2020 ocak ayı olarak belirlenmiş aynı sözleşmenin 21.maddesiinde 2 aylık ek süre belirlenmiş , sözleşmede bulunan bu madde TBK m123 hükmünü karşılar mı?
Son olarak davanız/uyuşmazlığınızla ilgili gelişmeleri paylaşabilirseniz sevinirim.
Teşekkürler

Merhaba, geçmiş tarihli paylaşımınıza ve geçen sürede davanızın şekillenmiş olacağına istinaden ben de bir soru sormak isterim.

Müvekkil müteahhit firmayla adi yazılı bir gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi yapıyor. Teslim tarihi geçiyor. Biz de sözleşmede de yer alan geç teslime dayalı cezai şartı talep etmek istiyoruz. Bu durumda tüketici tarafından yapılan adi yazılı satış vaadi sözleşmesi söz konusu olduğu için TKHK m.41 gereğince ilgili satış vaadinin geçerli olduğu ve dolayısıyla bu sözleşmeye dayanarak cezai şart ile mahrum kalınan gelirin de talep edilebileceğini söyleyebilir miyiz?

Not:Tapu müvekkile devrolmuş, müvekkilce de ödemeler yapılmış.

Teşekkür ederim şimdiden.