Mesajı Okuyun
Old 19-08-2024, 15:19   #1
hukuki_mülahazalar

Varsayılan TÜKETİCİ HAKEM HEYETİ mi TÜKETİCİ mahkemesi mi

Merhabalar meslektaşlarım,

Yüklenicinin inşaatı geciktirmesinden kaynaklı tazminat ve kira bedelini içerir bir dava açmayı düşünmekteyiz. Öncelikle taraflar sözleşmede inşaat verilen sürede tamamlanmazsa müvekkilin kira alacağı olacağına dair sözleşmeye bir hüküm koymuşlar. Sözleşmede yer alan hükme göre toplam kira alacağı miktarı hakem heyeti sınırı altında kalıyor. Ancak taşınmazın bulunduğu mevkinin rayiç kiralarına bakılırsa hakem heyeti sınırının epey üzerinde bir rakam çıkacaktır.

Kafamı karıştıran nokta şu, aslında bu davayı belirsiz alacak şeklinde açıp (örn:15.000 gibi) önce arabulucu ve sonra mahkeme yoluna gidecektim ve ıslahla bilirkişi raporuna göre artıracaktım. Ancak davayı açarken daha sonra artırılmak üzere yukarıda da belirttiğim gibi hakem heyeti sınırı altında bir rakam belirtirsem davanın red olma ihtimali var mıdır hakem heyetinde açılmadı diye? Ya da direkt hakem heyeti sınırından daha yüksek ama yine belirsiz bir dava mı açmalıyım?

Veya zaten sözleşmede x kadar kira ödeneceğine ilişkin bir hüküm yer aldığı için belirsiz alacak açamayacağım gibi bir durumla mı karşılaşırım? (ki kira alacağı rayicin altında ise rayiç istenebilir diye biliyordum) Bu durumda sözleşmede yer alan rayicin epey altında olan kira bedelini tüketici hakem sınırı altında olduğundan heyette mi açmalıyım?

Şimdiden cevaplayanlara çok teşekkür ederim.