Mesajı Okuyun
Old 14-08-2024, 15:19   #1
avhanim

Varsayılan İşsizlik maaşı almak için istifa eden işçi

Merhabalar meslektaşlarım. Bir hususta engin bilgilerinizi rica edecektim...
İşçinin işsizlik maaşı almak için iş yerine gidip işverene sözlü başvuru yapması sonucu çıkışı verilmiş. İşyerinde kameralar mevcut.

Aynı gün işçi işverene ihtarname çekip tazminatlarını istiyor. Sonraki günlerde de işveren işçiyi arayıp "İşte misin" diye sorunca işçi de işsizlik maaşı için çıkıp çalışmaya devam edeceğini söylemiş olduğu için yalan söyleyemeyip "Ben gitmedim dinleniyorum" diyor. Aramanın sonunda "Ses kaydı alınmaktadır" sesi çıkınca işçi sesinin kaydedildiğini anlayıp ayılıyor.

İşten çıkış kodu önce 4 iken sonrasında 3 yani istifa olarak geçiriliyor. İşçinin alacak davası açmasında fayda olduğunu düşünüyor musunuz? İşverenin mahkemeye ses kayıtlarını sunması ile müvekkil açısından içtihatlara göre sorun oluşabilir diye düşünüyorum ancak sonuçta sigortasız işçi çalıştırdıklarını da ikrar etmiş sayılacaklar. İşveren arabuluculuk toplantılarına dahi kendisi katılım sağlıyor, mahkemeye de kendisi gelip sonucunu düşünmeden ses kayıtlarını sunabilir... Sizce işçi bu durumda tanık beyanları gibi fazla mesai yaptığını kanıtlayan diğer deliller lehe ise hangi alacakları (kıdem, ihbar, fazla mesai, ubgt, yıllık izin, hafta tatili, prim, ikramiye vs) alabilir?

Görüşlerinizi bekliyorum, şimdiden çok teşekkür ederim!