Mesajı Okuyun
Old 07-08-2024, 16:50   #9
Admin

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan mamafi48
Meslektaşlarım konu ile alakalı benim de bir sorum olacaktı. Müvekkil bir ev satın almayı düşünüyor. Evi satmayı isteyen malik ihtiyaç nedeniyle tahliye ve kira tespit davasını kiracıya karşı açmış ve bunun sonucunda arabuluculukta anlaşmaya varmışlar.

Benim müvekkilim bu evi satın aldığı takdir de, evi almamızın akabinde kiracıya önceki malikin halefiyiz sıfatıyla ihtarname keşide edersek, kiracının buna bir itirazı olabilir mi? Sonuç olarak söz konusu arabuluculuk önceki malikin ihtiyaç nedeniyle tahliyeye ilişkin gerçekleşmiş. Yeni malik bu sebeple bir problem yaşayabilir mi?

Bir de bununla birlikte tahliye tarihi geldiğinde ve kiracı mecuru tahliye etmez ve icra takibine itiraz ederse bu sefer itirazın kaldırılması davası açabilir miyim? Ben her itirazın iptali davası açılması gerekli diye biliyorum.


Anlaşmaya icra edilebilirlik şerhi almak için başvurursanız, bu konuyu davada tartışırsınız. Benim düşünceme göre yeni malik halef olarak arabuluculuk anlaşmasını icraya koyabilir ve bu davada da artık ihtiyaç olgusu tartışılamaz. İcra edilebilirlik şerhiyle ilgili Mahkemenin tek bakacağı konunun anlaşmanın icra edilebilir olup olmadığını olduğunu kanun net şekilde düzenliyor, anlaşmanın içeriğini tartışmak ve "esasa girmek" kanuna göre mümkün değil.


Ancak ola ki, farklı düşünen bir hakimle karşılabilirsiniz diye ben olsaydım, evi şu an almaz, satış vaadi sözleşmesi yapar ve eski malik kiracıyı tahliye ettikten sonra alırdım.

Konunun itirazın kaldırılması ile ilgisi ise yok, zira arabuluculuk anlaşmasına icra edilebilirlik şerhi alıp ilamlı takip yapacaksınız yani kiracının icraya itirazı zaten mümkün değil. Buradaki sıkıntı icra edilebilirlik şerhi alıp alamayacağınız noktasında.