Merhabalar,
5 mirasçı (kardeş) anneleri vefat ettikten sonra 1990 yılında kendi aralarında muhtar senedi düzenleyerek bir adet taşınmazı 1 kardeşlerine devrediyorlar. Toplamda 4 tane devreden kardeş, 1 tane de devralan kardeş var. Devredenlerin tamamı vefat ediyor ve 3 tanesinin mirasçısı taşınmazı tapuya imza vermek suretiyle devralana vereceklerini söylüyorlar. Ancak devredenlerden bir tanesinin mirasçıları taşınmazı devretmeyeceklerini söylüyorlar. Yaptığım araştırmalara göre söz konusu muhtar senedi mirasçılar arasında akdedildiğinden miras sözleşmesi niteliğinde olup tapu iptal ve tescil açmamız da mümkün.
Sormak istediklerim;
1- Devredenlerden bir tanesi muhtar senedine parmak basıyor. Senette, muhtarın isim imzası var ancak tanık olarak yazılanların sadece isim ve soy ismi yazmakta. Tanıkların imzası yok. Tanık, ispat yönünden önemli olduğu için bu durum sözleşmenin geçerliliğine etki etmez diye düşünüyorum. Emin olamadım. Ayrıca, parmak basan devredenin mirasçıları zaten sorunsuz şekilde taşınmazı devredeceklerini söylüyorlar. Onların dava aşamasında veya ihtara verecekleri cevaplarında açık kabulü, işimizi kolaylaştırır mı?
2- Taşınmazın devri için dava öncesinde tüm devredenlere ( vefat halinde mirasçılarına) ihtarname göndermek gerekir mi? Sadece, devretmeyeceğim diyenlere karşı göndermek mantıklı mı?
3- İhtarın içeriği tam olarak nasıl olmalıdır? Devir için süre verilerek, devredilmemesi halinde hukuki yollara başvuracağız demek yeterli midir?
4- 4 devreden 3ü tapuda imza verebileceklerini söylüyor. Ancak taşınmaz elbirliği mülkiyete konu olduğu için oy birliği sağlanamayacak. 3 devredenin (mirasçıları) önceden tapuda imza vermeleri mümkün olur mu? davayı tek bir devredene karşı açabilir miyiz? Bence mümkün değil ama belki yapan olmuştur...
5- Tapu iptal ve tescil ile sebepsiz zenginleşmeye dayalı olarak davamızı terditli olarak açmak mümkün müdür? Müvekkil, taşınmazı almak istiyor.
Teşekkürler,