01-08-2024, 17:58
|
|
|
Kira tespit davasında mevcut kiranın ispat edilememesi sebebi ile ret
Meslektaşlarım herkese iyi çalışmalar diliyorum. DAVAM MEVCUT KİRANIN İSPAT EDİLEMEMESİ SEBEBİ İLE REDDEDİLDİ.
05/01/2014 tarihli 600 TL kira bedelli,tüfe oranına göre artış şartı bulunan bir kira sözleşmesi ile kira tespit davası açtım.Kira şu anda 2000 TL.10 yıldır herhangi bir tespit davası açılmadı daha önce. 26/12/2023 tarihinde arabulucuya başvurduk, son tutanak tarihi 10/01/2024. 16/01/2024 tarihinde de davayı açtım. TBK 345/2ye göre 05/01/2023 tarihinden itibaren tespit istedim. Dosyaya örnek kira kontratı bulamadığım için sunamadım, sahibinden ilanı koydum. (tapu ve kendi kontratımız sunuldu.) Davanın ilk celsesinde bilirkişi raporu için 9bin tlye yakın masraf çıktı. Müvekkilimin durumu olmadığı için yatıramadık. Mahkemenin yazdığı müzekkereler sonucunda da örnek kontrat elde edilemedi fakat dosyada emniyetten polislerin binada yaptıkları incelemeler sonucu binanın 25 yıllık ve sobalı olduğu şu anda kiraların 6-8 bin tl arasında olduğunu belirten bir rapor tutuldu.(kiralananın durumunun tespit edildiğini düşünüyorum) Ben hakime bilirkişi raporu için ücret yatırılmazsa mevcut verilere göre mi karar verileceğini sordum, ihsası rey olur söyleyemem dedi :/ TBK 344/3 e göre kiralananın durumu, tüfe oranı, emsal kira bedelleri ve hakkaniyet gereği karar verilir dediği için, bilirkişi raporu olmasa da 4-5bin gibi rakam beklerken 2. celse günü hakim davamı direkt reddetti. Duruşmada beyan verirken ayağa kalkmadığım için bir münakaşa yaşamıştık öncesinde kendisiyle. 2 gün önce gerekçeli karar geldi. Kararda uzun uzun ispat yükünün tarafıma ait olduğu anlatılmış, bilirkişi raporu masrafı için ek süre istemediğim beyan edilmiş -ki bana ek süre istiyor musunuz diye sorulmadı yalnızca neden yatırmadınız denildi- en son paragrafta ise kira ilişkisinin varlığı, başlangıcı ve kira bedelinin ne kadar olduğunu ispat davacıya aittir, davacı tarafça dava ispatlanamamış olup davanın reddine karar verilmiştir deniyor. Yalnızca bu.
Bu dosyada anlamadığım şeyler ise şunlar sayın meslektaşlarım,
1-Davada her şeyi benim ispatlamam gerekiyorsa neden 6-7 ayrı kuruma müzekkere yazılıp örnek kira kontratı isteniyor emniyetten gelen cevaptaki 6-8bin tl lik rapor neden dikkate alınmıyor, madem dikkate alınmayacak kolluk güçleri neden mesai harcıyor.
2-2000 tl lik mevcut kiranın ispatı olmadığından neden ilk celsede davam reddedilmiyor ya da bana neden bu eksikliği tamamlamam için süre verilmiyor. Dava şartı eksikliklerinde dahi süre verilmiyor mu?
3-Kanunda ispat yükü lehine hak çıkaran tarafa aittir denilmiştir, gerekçeli kararda da buna değinilmiş ve benim ispat edemeyişim sebebiyle hukuki yarar da elde edemeyeceğime değinilmiş, ben dilekçemde kontratı koymuşken tapuyu koymuşken ekonomik koşullar tüfe oranları sabitken, polis tutanağı dosyada dururken nasıl ispatlayamamış oluyorum ve yarar sağlayamıyorum da davalı taraf dilekçe dahi yazmadan 2000 tlye oturmaya devam edebiliyor. hiçbir belge yazı vs sunmadan lehine hak çıkarmış olmadı mı bu şekilde? (gerekçeli kararda kiracının da kirayı ödediğine ve taşınmazı tahliye ettiğine dair delil sunması gerekir demiş)
SORU: İstinaf etmeyi düşünüyorum sayın meslektaşlarım sizce dosya istinaftan lehimize döner mi? Cevaplarınız için şimdiden çok teşekkürler.
|