Mesajı Okuyun
Old 29-07-2024, 15:42   #2
Av. Engin EKİCİ

Neşeli

Alıntı:
Sayın Meslektaşlarım bu durumla karşılasan oldu mu?

İYUK M.13
idari eylemlerden hakları ihlal edilmiş olanların idari dava açmadan önce, bu eylemleri yazılı bildirim üzerine veya başka süretle öğrendikleri tarihten itibaren bir yıl ve her halde eylem tarihinden itibaren beş yıl içinde ilgili idareye başvurarak haklarının yerine getirilmesini istemeleri gereklidir. Bu isteklerin kısmen veya tamamen reddi halinde bu konudaki işlemin tebliğini izleyen günden itibaren veya istek hakkında otuz gün içinde cevap verilmediği takdirde bu sürenin bittiği tarihten itibaren, dava süresi içinde dava açılabilir.

Yukarıda kanun metninden de görüleceği üzere idarenin cevabının kısmen veya tamamen reddi halinde dava açma süresi belirtilmiş fakat idarenin kesin olmayan bir cevap vermesi durumunda nasıl bir yol izleneceği veya ne kadar süre bekleneceği belirtilmemiş.

idarenin kesin olmayan bir cevap vermesi durumunda dava açma ve bekleme süreleri İYUK m 10 da düzenlenmiş.

İYUK Madde 10 – 1. İlgililer, haklarında idari davaya konu olabilecek bir işlem veya eylemin yapılması için idari makamlara başvurabilirler.
Otuz gün içinde bir cevap verilmezse istek reddedilmiş sayılır. İlgililer otuz günün bittiği tarihten itibaren dava açma süresi içinde, konusuna göre Danıştaya, idare ve vergi mahkemelerine dava açabilirler. Otuz günlük süre içinde idarece verilen cevap kesin değilse ilgili bu cevabı, isteminin reddi sayarak dava açabileceği gibi, kesin cevabı da bekleyebilir. Bu takdirde dava açma süresi işlemez. Ancak, bekleme süresi başvuru tarihinden itibaren dört ayı geçemez. Dava açılmaması veya davanın süreden reddi hallerinde, otuz günlük sürenin bitmesinden sonra yetkili idari makamlarca cevap verilirse, cevabın tebliğinden itibaren altmış gün içinde dava açabilirler.

Soru Şu: İYUK m.13'e göre açılacak bir tam yargı davasında idare kısmı kabul yada red kararı vermeyip kesin olmayan bir cevap verdiyse( inceleme devam ediyor) İYUK m 10 hükümleri uygulanabilir mi?
Sayın Hukukçu3566;

Değindiğiniz durumla bizzat karşılaştım ve yasal sürenin sonuna yakın tarihe kadar bekleyip, nihai yanıt verilmediği için başvuruda bulundum ve mahkemeden bu konuda idarenin net bir yanıt vermemiş olması gerekçe gösterilerek olumsuz bir dönüşle karşılaşmadım, esasa girildi. Size de, olası bir süre aşımı nedeniyle retle karşılaşma olasılığına binaen bu şekilde hareket etmenizi öneririm.

Ancak şunu da ifade etmeliyim ki; idarenin belirsiz yanıtı karşısında başvurucunun yasal süreyi aşacak şekilde nihai yanıtı beklemesinin de hak düşürücü sürenin geçtiği şekilde yorumlanarak davanın usulden reddiyle sonuşlanmaması gerektiği düşüncesindeyim. Verdiğim yanıtın, kanaatimin aksine biraz garantici bir değerlendirme içerdiğini de kabul ediyorum.

Saygılarımla...